Interview

Arsenal-watcher voorspelt: Verwacht ik dat ze hem laten vallen voor Timber? Nee.

Arsenal-watcher voorspelt: "Verwacht ik dat ze hem laten vallen voor Timber? Nee."

07-07-2023 11:00 Laatste update: 17-07-2023 10:56

Yannick Sonnemans

Jurriën Timber is eindelijk gepresenteerd bij vice-kampioen Arsenal. De verdediger van Ajax is één van de puzzelstukjes die Mikel Arteta in het nieuwe Arsenal in wil passen. Hoe kijken ze in Engeland naar de komst van de Oranje-international? VoetbalNieuws sprak met Amy Lawrence, Arsenal-correspondent bij het toonaangevende Engelse medium The Athletic.

Lawrence loopt al tientallen jaren mee als fervent volger van Arsenal, maar wat er zich nu allemaal op de transfermarkt afspeelt deed ook haar met de ogen knipperen. The Gunners spendeerden met de transfers van Kai Havertz, Declan Rice en Timber al om en nabij de 250 miljoen euro. "Afgelopen seizoen was een opvallend, interessant jaar, maar deze grote stappen op de transfermarkt betekenen veel. Het zó agressief betreden van de transfermarkt maakt al jarenlang geen deel uit van het karakter van de club."

Het Engelse beeld van Timber

Naar verluidt betaalt Arsenal maximaal 45 miljoen euro voor Timber en daarmee wordt hij de zesde duurste uitgaande Nederlandse transfer ooit. Dat betekent veel in ons land, maar hoe goed kennen ze de rechtspoot in Engeland al? "Timber is hier al wat meer bekend omdat hij afgelopen seizoen op de radar stond van Manchester United, dus men is meer op de hoogte van hem dan van andere Nederlandse spelers die nooit aan een Engelse club gelinkt zijn", klinkt het.

"Maar het is nou ook weer niet dat we hem zó goed kennen", vervolgt Lawrence, die zijn internationale optredens nog even aanhaalt. "We hebben hem soms 'per ongeluk' aan het werk gezien tijdens wedstrijden van het Nederlandse elftal of Ajax in de Champions League, maar het is niet dat we zo’n speler die aan de andere kant van de Noordzee speelt tot in de details hebben bestudeerd. Maar goed, het is wel een speler die hoog op de agenda van Arteta stond en aan veel van diens criteria voldoet."

De blik van Arteta en de grote concurrent

Toen Arteta in 2019 arriveerde waren er de eerste anderhalf jaar nog de nodige twijfels, maar langzaam aan vallen alle puzzelstukjes in elkaar. Dat komt mede door het type spelers waar de protegé van Pep Guardiola van houdt. "Arteta houdt van spelers die jong, hongerig, multi-inzetbaar, goed aan de bal, ruimte herkennen, creatief zijn en de wil hebben op te winnen. Vanaf het begin af aan is hij duidelijk geweest naar zijn spelers: voldoe je niet aan het juiste karakter, dan mag je vertrekken."

"Eén van factoren die er afgelopen seizoen voor zorgde dat de nek van Arsenal werd omgedraaid was het wegvallen van Saliba", vervolgt Lawrence, die de Franse verdediger weg zag vallen met een slepende rugblessure waar hij op het moment van schrijven nog herstellende van is. "Er was niet genoeg defensieve kwaliteit om het wegvallen van Saliba op te vangen. Hij is nu in ieder geval weer aan het trainen, maar naar verwachting zullen ze hem heel voorzichtig weer gaan brengen omdat het een gecompliceerde blessure is."

Multi-inzetbare Arsenal-verdedigers en speeltijd voor Timber

Zoals Lawrence al eerder bestempelde heeft Arteta multi-inzetbaarheid van zijn verdedigers hoog in het vaandel. "Saliba en Gabriel spelen normaal gesproken in het hart van de defensie, maar bij hoge nood kunnen zij ook nog op andere posities uit de voeten", vervolgt de Gunners-specialiste, die nog meer voorbeelden aanhaalt. "Ben White kan als centrale verdediger spelen, maar ook als rechtsback. Dat geldt in zekere zin ook voor Kiwior, die afgelopen winter werd gekocht voor een rol aan de linkerkant van de verdediging. Timber is in ieder geval een speler die is gehaald om op één van de posities aan de rechterkant van de verdediging te spelen."

Toen Arsenal afgelopen seizoen zijn hoogste piek beleefde speelde Saliba en White respectievelijk als rechtercentrale verdediger en rechtsback. Of de voormalig Ajacied direct voor opschudding in de basis gaat zorgen? "Verwacht ik dat White er direct uitgaat voor Timber? Nee. Hij was afgelopen seizoen fantastisch en zijn connectie met Xhaka – die onlangs naar Bayer Leverkusen is vertrokken – was geweldig. Het kan dus wel even duren voordat Arteta zijn plannen om gaat gooien."


William Saliba en Ben White, de concurrenten van Timber, in gevecht met Brentford-spits Ivan Toney

"Ik denk alleen niet dat Timber echt als reserve is gehaald", vervolgt Lawrence, die een blik vooruit werpt op de vele wedstrijden die komen gaan. "In het moderne voetbal is er niet meer een echte basiself, al zijn er altijd spelers die wanneer ze fit zijn gewoon spelen. Voor de concurrenten van Timber zal dat niet echt het geval zijn. Er komen dit seizoen genoeg wedstrijden met de Champions League en Premier League dus ik verwacht dat er een hoop geschoven gaat worden om iedereen topfit te houden."

Welke Arsenal-talenten kunnen Timber in de toekomst bedreigen?

De clubs uit de Premier League staan de laatste jaren vooral bekend om hun grote aankopen, maar gezien de home grown regeling blijven Engelse spelers bijzonder interessant. Zo krijgen echte toptalenten uit de jeugd de kans om zich in de hoofdmacht te bewijzen en dat is ook bij Arsenal het geval. Neem Bukayo Saka, die als linksback doorbrak maar nu als linksbuiten niet meer weg te denken is uit het elftal van Arteta. Moet Timber zich voor een dergelijk opkomend talent zorgen maken?

"Er zijn een paar jonge fullbacks die eraan komen, maar of zij nu al het niveau aan kunnen tikken is de vraag", aldus Lawrence, die wat voorbeelden noemt. "Er is een achttienjarige Engelse verdediger met de naam Reuell Walters en ook Lino Souza, een jonge Portugees, klopt op de deur. Zij zijn de twee talenten die hoog op de lijst staan aangeschreven. Maar of zij zich vanaf de eerste competitiewedstrijd al bij het eerste gaan voegen? Dat denk ik niet."

"Een lichting lager spelen wel twee spelers die echt van de buitencategorie zijn", vervolgt de journaliste, die onder de indruk is van wat ze tot nu toe van hen heeft gezien. "Dat zijn Ethan Chidiebere Nwaneri (16) en Myles Lewis-Skelly (17). Nwaneri maakte afgelopen jaar al zijn debuut in de Premier League en is daarmee de jongste speler die ooit in de Premier League spelen. Die twee zijn in ieder geval al heel ver in hun ontwikkeling voor de leeftijd die ze hebben."

Wordt er nog meer transfervuurwerk verwacht bij Arsenal?

"Wanneer ze alle drie de inkomende transfers definitief hebben afgerond verwacht ik dat de blik voorlopig op de verkoop van spelers gaat", meent Lawrence, die een grote schoonmaak verwacht. "Ik denk dat er zo’n acht tot tien spelers zijn die deze transferzomer nog gaan zoals bijvoorbeeld Cedric en Pepe. Die twee komen niet voor in de plannen van Arteta. Verder strijden Balogun en Nketiah nog om hun plek in de spits en zal Emile Smith-Rowe bij een mooi bod ook nog wel kunnen vertrekken. Maar is nog niets definitief, het is ook afhankelijk van de voorbereiding."

"Ze gaan kijken hoeveel inkomen er wordt gegenereerd met de uitgaande transfers en als dat aanzienlijk is, dan gaan ze misschien nog voor een andere verrassing. Er circuleren nu in ieder geval geen namen voor wie dat kunnen zijn, maar ze hebben ideeën om wellicht nog wat op het middenveld aan te trekken", besluit de correspondente, die daar nog aan toevoegt niets te weten van mogelijke interesse in een andere Ajax-speler: Mohammed Kudus.