Exclusive

Jong Oranje tegen Jong Portugal: de selectie van de tweede tegenstander uitgelicht

Jong Oranje tegen Jong Portugal: de selectie van de tweede tegenstander uitgelicht

24-06-2023 16:38 Laatste update: 15:47

Jong Oranje gaat zaterdagavond op jacht naar haar eerste zege op het EK in Georgië en Roemenië. De mannen van bondscoach Erwin van de Looi spelen om 18.00 uur tegen de leeftijdsgenoten uit Portugal. Hoe ziet de selectie van de Portugezen eruit en wie zijn de blikvangers? VoetbalNieuws licht ze voor je uit.

Met Silva en Conceição twee Eredivisionisten

De Nederlanse ogen zullen in eerste instantie vooral zijn gericht op de twee Eredivisionisten die bij de eerstvolgende tegenstander spelen. Fábio Silva werd in het afgelopen seizoen door PSV gehuurd van Wolverhampton Wanderers en Francisco Conceição staat sinds 2022 onder contract bij Ajax. De kans lijkt echter klein dat beide heren zaterdagavond aan de aftrap verschijnen. In de eerste poulewedstrijd tegen Georgië viel Conceição namelijk in de rust in, en bleef Silva de gehele wedstrijd op de bank. De Portugezen verloren desondanks zeer verrassend met 2-0. Tegelijkertijd speelde Jong Oranje met 0-0 gelijk tegen België.

Daarnaast letten op twee blikvangers van Olympique Marseille

De meest in het oog springende naam is daarna waarschijnlijk Vitinha, de 23-jarige spits van Olympique Marseille. Afgelopen winter vertrok hij voor maar liefst 32 miljoen euro van SC Braga naar Zuid-Frankrijk. In Portugal waren zijn cijfers vrij indrukwekkend, maar bij zijn nieuwe club moet Vitinha het vooral doen met invalbeurten. Desondanks staat deze aanvaller te boek als een pijlsnelle dribbelaar met een dodelijk gevoel voor afronding.


Jong Oranje en Jong Portugal stonden in 2020 tegenover elkaar in Portimão.

Minstens zo noemenswaardig is zijn teamgenoot Nuno Tavares, die afgelopen seizoen door Marseille werd gehuurd van Arsenal. In tegenstelling tot Vitinha speelde de linksback wél bijna alle wedstrijden in de Ligue 1. Daarin wist hij bovendien zesmaal te scoren. Zowel verdedigend als aanvallend staat deze jeugdinternational dus zijn mannetje.

Pedro Neto vertegenwoordigt de hoogste marktwaarde

De aanvoerder van de equipe van bondscoach Rui Jorge is de 22-jarige middenvelder Tiago Dantas, die zijn brood verdient bij PAOK uit Griekenland. De man met de hoogste marktwaarde is daarentegen Pedro Neto van Wolverhampton, die samen met Vitinha het aanvallende duo vormt.

De complete selectie van Jong Portugal

Keepers: Samuel Soares (Benfica), Celton Bai (Vitória Guimarães), Francisco Meixedo (FC Porto).

Verdedigers: André Amaro (Vitória Guimarães), Tomás Araújo (Gil Vicente), Penetra (Famalicão), Bernardo Vital (Estoril), Nuno Tavares (Olympique Marseille), Leonardo Lelo (Casa Pia), Zé Carlos (Vitória Guimarães).

Middenvelders: Samú Costa (UD Almería), André Almeida (Valencia), João Neves (Benfica), Tiago Dantas (PAOK), Paulo Bernardo (Paços de Ferreira), Afonso Sousa (Lech Poznan), Vasco Sousa (FC Porto).

Aanvallers: Deigo Moreira (Benfica), Pedro Neto (Wolverhampton), Francisco Conceição (Ajax), Vitinha (Olympique Marseille), Fábio Silva (PSV), Henrique Araújo (Watford).