Exclusive

AZ treft West Ham: zo verging het de Alkmaarders deze eeuw tegen Engelse clubs

11-05-2023 13:32 Laatste update: 18-05-2023 08:28

AZ neemt het donderdag op tegen West Ham United in de halve finale van de Conference League. Voor de Alkmaarders is het een grote uitdaging The Hammers te verslaan na de 2-1 nederlaag in Londen, maar hoe verliepen Europese wedstrijden van AZ tegen Engelse tegenstanders in deze eeuw? VoetbalNieuws zocht het uit.

2019-2020: Manchester United, Europa League

AZ zat in het seizoen 2019-2020 in de Europa League-groep met Manchester United en mocht het twee keer opnemen tegen The Red Devils. De Alkmaarders gingen op Old Trafford met 4-0 onderuit, maar speelden thuis knap gelijk. Op bezoek bij United speelde AZ een degelijke eerste helft, maar ging het in de tweede helft in slechts elf minuten tijd mis.

Ashley Young, Mason Greenwood (2x) en Juan Mata wisten vanaf minuut 53 tot 64 vier keer te scoren. AZ overleefde de groepsfase in de Europa League wél, maar ging in de volgende ronde onderuit tegen LASK Linz.

2009-2010: Arsenal, Champions League

AZ werd in het seizoen 2008-2009 landskampioen en mocht zich het daaropvolgende seizoen in de groepsfase van de Champions League melden. De Nederlandse club werd ingedeeld met Olympiakos, Standard Luik en Arsenal FC. In eigen huis wist AZ, onder leiding van Ronald Koeman, knap met 1-1 gelijk te spelen tegen de Londenaren.

Cesc Fabregas opende de score voor de bezoekers, maar David Mendes da Silva trok de stand in de blessuretijd gelijk. Op bezoek in Engeland ging het mis en verloor AZ met 4-1. Fabrègas (2x), Samir Nasri en Abou Diaby scoorden voor de thuisploeg. Jeremain Lens maakte in de slotfase nog een eretreffer.

2005-2008: Middlesbrough, Newcastle United, Everton, Uefa Cup

AZ kwam tussen 2004 en 2008 ieder seizoen uit in de UEFA Cup en trof de laatste drie seizoenen van die periode elke keer een Engelse club in het toernooi. Eind 2005 was Middlesbrough de tegenstander. Bij AZ stond Louis van Gaal aan het roer, bij Middlesbrough oude bekende Steve McClaren. Met spelers als Kenneth Perez, Martijn Meerdink en Kew Jaliens bleef AZ in eigen huis op een 0-0 gelijkspel steken.

In het seizoen 2006-2007 trof AZ in de achtste finales Newcastle United in de UEFA Cup. In maart 2007 ging AZ met 4-2 onderuit op bezoek bij The Magpies. Shota Arveladze en Danny Koevermans wisten te scoren voor de Alkmaarders. Een week later vond de return in Alkmaar plaats en won AZ knap met 2-0. Vanwege de oude uitdoelpuntregel bekerde AZ verder naar de kwartfinales door doelpunten van wederom Arveladze en Koevermans. In de kwartfinales bleek Werder Bremen te sterk.

Een jaar later, in het seizoen 2007-2008, stond AZ in de groepsfase van de UEFA Cup tegenover Everton. De Alkmaarders verloren met 2-3 van de Engelse club. Aan de kant van AZ scoorden Graziano Pelle en Kew Jaliens.