Nieuws

Swart en co. komen in opstand tegen Ajax-beleid en eisen 'voetbalverstand'

Swart en co. komen in opstand tegen Ajax-beleid en eisen 'voetbalverstand'

25-04-2023 07:18
2

Meerdere Ajax-coryfeeën zijn in opstand gekomen tegen het beleid van Ajax. Dat blijkt uit een brief die in handen is van De Telegraaf. Sjaak Swart, Keje Molenaar, David Endt, Salo Muller en Lex Hes willen dat de rvc-leden een lagere vergoeding krijgen dan dat nu wordt gesuggereerd. Bovendien zou men het DNA van de club nadrukkelijker in de organisatie willen zien terugkeren.

Ze stellen voor om tijdens de volgende Algemene Ledenvergadering over het voorval te stemmen en leggen de nadruk op het feit dat er in de laatste dertien jaar slechts zes van de negentien oud-Ajacieden in de organisatie zijn overgebleven.

'Ten tijde van de laatste 'periode Cruyff' alsmede de invoering van de nieuwe structuur zijn afspraken gemaakt over de vertegenwoordiging van 'voetbalverstand' binnen de gehele Ajax-organisatie. Wij menen dat vooral de bestuursraad als cultuurbewaker van Ajax erop behoort toe te zien dat er een gezonde balans bestaat tussen gekwalificeerde bestuurders/commissarissen en bestuurders/commissarissen met een technische bagage die voortkomen uit c.q. bekend zijn met de voetbalcultuur van Ajax. De bestuursraad beheert het Gouden Aandeel en het bewaren van de Ajax-cultuur is een van haar belangrijkste staken', zo valt er te lezen.

Bovendien spreken ze schande over de beloningen van 35 á 50 duizend euro, waar sommige commissarissen aanspraak op zouden maken. 'Wij begrijpen echter dat een vergoeding in deze tijd op zijn plaats zou kunnen zijn', zo staat er. 'Ons inziens dient er sprake te zijn van een substantieel lagere vaste vergoeding voor de rvc (in lijn het met het gemiddelde volgens de Nederlandse Vereniging van Commissarissen en Directeuren voor ondernemingen met dezelfde omvang als Ajax, zijnde 15 duizend euro).'

Volgens De Telegraaf is de kans vrij reëel dat de betreffende commissarissen het nu met een lagere vergoeding of zelfs zonder enige vorm van beloning zullen moeten doen.