Sporting neemt de strafschoppen beter en kegelt Arsenal uit de Europa League

16-03-2023 23:46 Laatste update: 23:54

Sporting Portugal heeft de kwartfinale van de Europa League bereikt. De Portugezen wonnen na strafschoppen van Arsenal en stoten door naar de volgende ronde.

Het heenduel in Portugal eindigde in 2-2 en dus lag het tweeluik nog helemaal open. The Gunners begonnen sterk aan de returnwedstrijd en kwamen binnen twintig minuten tijd op voorsprong. Granit Xhaka tekende op aangeven van Gabriel Martinelli de 1-0 aan en bezorgde Arsenal daarmee een droomstart. In het restant van de eerste helft kwamen beide ploegen niet meer tot grote kansen en dus was de ruststand 1-0.

In het tweede bedrijf drong Sporting meer aan en dat beloonde zich. Na een uur spelen haalde Pedro Gonçalves van zo'n veertig meter uit en passeerde zo op prachtige wijze Arsenal-goalie Aaron Ramsdale. Na de gelijkmaker zakte het niveau wat terug en was het al snel wachten op de verlenging.

In de verlenging ging Arsenal hard op zoek naar de winnende treffer, maar de uitblinkende Sporting-goalie Antonio Adán hield zijn ploeg op de been. In de slotfase kreeg Manuel Ugarte nog zijn tweede gele kaart na een charge op Bukayo Saka en dus moesten de Portugezen de verlenging uitspelen met een man minder.

In de strafschoppenreeks pakte Adán ook de hoofdrol. De doelman stopte de strafschop van Martinelli en dus kon Nuno Santos de winnende binnenschieten. Dat deed de aanvaller en dus stoot Sporting ten koste van Arsenal door naar de kwartfinale van de Europa League.