Nieuws

Barcelona en voormalig clubpresidenten officieel aangeklaagd wegens corruptie

Barcelona en voormalig clubpresidenten officieel aangeklaagd wegens corruptie

10-03-2023 19:02

De openbaar aanklager in Catalonië klaagt FC Barcelona en voormalig bestuursleden aan wegens corruptie. De Catalanen zouden geld hebben overgemaakt aan de voormalig voorzitter van de scheidsrechterscommissie van LaLiga, die tevens wordt aangeklaagd.  

Barcelona zou tussen 2001 en 2018 in totaal 8,4 miljoen euro hebben overgemaakt aan voormalig voorzitter José María Enríquez Negreira van de scheidsrechterscommissie. Eerder werd al duidelijk dat de Catalanen 1,4 miljoen euro hadden overgemaakt naar een bedrijf van Negreira, maar volgens de aanklager is er in totaal zeven miljoen euro door Negreira zelf in ontvangst genomen. De openbaar aanklager stelt dat de club werd geholpen door de voorzitter. 'Barcelona bereikte en handhaafde een vertrouwelijke, mondelinge overeenkomst met Negreira, zodat laatstgenoemde in ruil voor geld handelingen kon verrichten die Barcelona ten goede zouden komen in beslissingen van scheidsrechters.' Naast de club worden dus ook voormalig presidenten Josep Maria Bartomeu en Sandro Rosell aangeklaagd.

Barcelona stelt zelf dat er van corruptie geen sprake is. In een eerder statement gaf de club aan dat zij weldegelijk gebruik hebben gemaakt van een extern adviesbureau, maar enkel voor video-technische rapporten over spelers. Huidig president Joan Laporta stelt dat zijn club niets fout heeft gedaan. Volgens de Spanjaard heeft Barcelona nooit een scheidsrechter omgekocht.