Nieuws

Gestopte Elia laat zich niet meer gek maken: 'De wereld is niet altijd eerlijk'

Gestopte Elia laat zich niet meer gek maken: 'De wereld is niet altijd eerlijk'

08-03-2023 22:49

Eljero Elia kondigde afgelopen week zijn voetbalpensioen aan. De voormalig aanvaller heeft veel levenslessen opgedaan in zijn profcarrière.

Elia, die afgelopen seizoen nog in het shirt van ADO Den Haag speelde, vindt het op 36-jarige leeftijd wel mooi geweest wat betreft voetbal. Volgens de 30-voudig Oranje-international kan 'niemand hem meer gek maken'. 

Volgens Elia werd hij nogal eens vaak verkeerd begrepen door mensen. "Werd ik aangereden, stond er in de media dat ik een ongeluk had veroorzaakt. Rende ik na een wedstrijd naar binnen omdat mijn dochtertje op de intensive care lag, zeiden de media dat ik ze ontweek", stelt de aanvaller in een interview met het Algemeen Dagblad. "En om in het Nederlands elftal te komen had ik altijd het idee dat ik een actie dertig keer moest laten zien, terwijl anderen aan vijf keer genoeg hadden. Dat deed me pijn. Maar de wereld is gewoon niet altijd eerlijk. Daar kan ik niks aan veranderen."

Ook heeft Elia onderscheid leren maken tussen 'echte' en ‘neppe’ vrienden. "Ik deed voor sommige jongens alles, steunde ze financieel. Maar eenmaal doorgebroken behandelden ze me als een stuk stront. Of ze stopten met hard werken, terwijl ik ze betaalde. Ik kijk het nu veel langer aan voor ik talenten binnenhaal. Het kwam tijdens mijn voetballoopbaan al zo vaak voor dat mensen met me wilden chillen, puur hopend dat we uit zouden gaan en ik zou betalen. Profiteurs, ja. Ik was Robin Hood die maar voor iedereen betaalde. Dat ben ik niet meer’", besluit hij.

De kans bestaat dat Elia niet helemaal uit het voetbal verdwijnt. De voormalig speler van FC Twente, Feyenoord, FC Utrecht en ADO Den Haag ambieert een carrière als assistent-trainer.