Volendam pakt ondanks oliedomme rode kaart punt tegen AZ, Feyenoord blijft aan kop

04-02-2023 20:36

FC Volendam heeft na het gelijkspel tegen Ajax ook een punt overgehouden aan het duel met AZ. De thuisploeg stond lange tijd voor, maar moest mede dankzij een oliedomme rode kaart van Gaetano Oristanio de gelijkmaker incasseren. Het bleef 1-1 in het Kras Stadion.

Volendam speelde gelijk tegen Ajax en won de kelderkraker van FC Groningen, waardoor de groep van Wim Jonk met voldoende zelfvertrouwen aan het duel tegen de nummer twee begon. AZ wist dat het met een overwinning in ieder geval tot zondagmiddag koploper van de Eredivisie zou zijn. De Alkmaarders stelden in de eerste helft echter teleur en Volendam wist het doel schoon te houden. AZ had het merendeal van het balbezit, maar had moeite dat in kansen om te zetten.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld weinig en was het de thuisploeg die als eerste toesloeg. Xavier Mbuyamba opende de score waardoor een nieuwe stunt van Volendam in het verschiet lag. AZ leek op een nederlaag af te stevenen, maar werd een kwartier voor tijd geholpen door Oristanio. De spits van Volendam trapte op de middencirkel vol op de achillespees van Jordy Clasie en mocht na ingrijpen van de VAR met een directe rode kaart vertrekken.

AZ wist dat er tegen een tienkoppig Volendam iets te halen viel en ging vol in de aanval. Volendam kon de ruimtes niet meer dichtlopen en kregen tien minuten voor tijd de deksel op de neus. Jens Odgaard kon binnenschieten na een slecht weggewerkte bal. Voor Volendam was het vanaf de rode kaart tegenhouden geblazen en hield de ploeg alsnog knap een punt over tegen AZ.

Door de remise heeft Volendam een belangrijk punt gepakt en wordt de degradatiezone eindelijk verlaten. AZ kon koploper van de Eredivisie worden, maar komt nu op één punt van Feyenoord. De Rotterdammers spelen zondagmiddag tegen PSV.