Nieuws

Unieke uitverkiezing voor Sparta-doelman Olij: PSV'er valt in de prijzen

Unieke uitverkiezing voor Sparta-doelman Olij: PSV'er valt in de prijzen

03-02-2023 18:12

Nick Olij is verkozen tot Speler van de Maand in de Eredivisie. De Sparta-doelman was dé grote uitblinker in de maand januari en is zich de eerste speler ooit van de Rotterdammers die ervan doorgaat met de individuele prijs. Xavi Simons werd uitgeroepen tot het Johan Cruijff Talent van de Maand.

Daarnaast is Olij pas de tweede keeper ooit die ervan doorgaat met de oeuvreprijs. Sparta gooit dit seizoen hoge ogen in de Eredivisie en dat kan voor een groot deel op het conto worden geschreven van de 27-jarige sluitpost. In januari hield Olij in liefst vier van de vijf duels het Spartaanse doel schoon.

Daarnaast sleepte de formatie uit Spangen liefst negen punten binnen. Alleen AZ en FC Volendam verzamelden in januari nog meer punten. Op basis van de statistieken blijkt daarnaast dat Olij liefst 2,61 doelpunten voorkwamen. Thorsten Kirschbaum van VVV-Venlo was in 2020 de eerste en enige keeper eerder die met de Speler van de Maand-titel aan de haal ging.

Talent van de Maand

Simons, in augustus direct verkozen tot Speler van de Maand in de Eredivisie, is het Talent van de Maand in januari. De jonge PSV'er (19) kreeg de prijs op basis van statistieken én de meeste stemmen van fans uitgereikt. De Eindhovenaren doormaakten een matige maand, met acht punten uit vijf duels maar Simons was een lichtpunt.

De middenvelder staat in de top-drie van meeste succesvolle dribbels (12), het creëren van kansen uit open spel (12) en doelpogingen (26). Naast de bokaal krijgt Simons een cheque van 2.500 euro voor maatschappelijke projecten van de PSV Foundation.