Argentinië eindigt als groepswinnaar, Polen treft Frankrijk in achtste finales

30-11-2022 22:00 Laatste update: 22:07

Argentinië en Polen hebben zich geplaatst voor de achtste finales van het WK in Qatar. Eerstgenoemde land treft Australië, terwijl de Polen zich kunnen opmaken voor een onderling duel met Frankrijk.

Polen - Argentinië 0-2
Argentinië begon belabberd aan het WK in Qatar, de ploeg van Lionel Scaloni verloor met 2-1 van Saoedi-Arabië in de eerste groepswedstrijd. Vervolgens herpakten de Argentijnen zich en wonnen ze met 2-0 van Mexico dankzij doelpunten van Lionel Messi en Enzo Fernandez. Het laatste groepsduel moest echter wel gewonnen worden om groepswinst veilig te stellen.

In de laatste groepswedstrijd was Polen, dat vier punten behaald had, de tegenstander. Het land van Robert Lewandowski moest zelf een goed resultaat neerzetten om niet afhankelijk te hoeven zijn van de uitslag op het andere veld. Argentinië creëerde in de eerste helft enkele mogelijkheden, maar een vroege openingstreffer leverde het nog niet op. Op slag van rust kreeg Argentinië een strafschop, Messi faalde echter oog in oog met Wojciech Szczęsny.

Waar de ploeg van Scaloni in de eerste helft niet in slaagde, lukte na de thee wel. Alexis Mac Allister zette zijn vaderland met een bekeken schot op een 0-1 voorsprong. Julián Álvarez maakte er in de loop van de tweede helft nog 0-2 van, waardoor Argentinië eindigde als groepshoofd. Door de nederlaag was het voor Polen spannend wat er op het andere veld gebeurde.

Saoedi-Arabië – Mexico 1-2
Saoedi-Arabië had met drie punten uit twee wedstrijden woensdagavond nog een goede kans om de volgende ronde te behalen. Bij een overwinning behaalde de ploeg van Hervé Renard sowieso de volgende ronde. Ook Mexico had een goede kans op de achtste finales bij een overwinning. In de eerste helft vielen er geen doelpunten tussen Saoedi-Arabië en Mexico, kort na rust gebeurde dit wel. In de 47e minuut schoot Henry Martín de 0-1 binnen, terwijl Luis Chávez vijf minuten later de 0-2 scoorde.

In de slotfase was het nog bloedstollend spannend op de velden in Qatar. Het zag er lange tijd naar uit dat gele kaarten wegens een gelijk doelsaldo moesten bepalen welk land de volgende ronde bereikte. Uiteindelijk maakte Saoedi-Arabië in blessuretijd nog de 1-2, waardoor Lewandowski en co. naar de achtste finales gaan. De Polen treffen regerend landskampioen Frankrijk, terwijl Messi en co. het opnemen tegen Australië.