Nieuws

Wie is Marcel Lucassen, de nieuwe hoofd voetbalontwikkeling van NEC?

Wie is Marcel Lucassen, de nieuwe hoofd voetbalontwikkeling van NEC?

5 april - 12:00

Marcel Lucassen is door NEC aangesteld als hoofd voetbalontwikkeling. De 61-jarige neemt door zijn buitenlandse klussen bij onder meer Arsenal een arsenaal aan kennis en ervaring mee naar Nijmegen. Maar wie is Lucassen precies? VoetbalNieuws stelt hem aan je voor!

Marcel Lucassen heeft zijn stempel gedrukt in de wereld van het voetbal, met name buiten de Nederlandse grenzen. Zijn carrière omspant diverse functies die hem een vooraanstaande rol hebben gegeven in de voetbalontwikkeling, zowel op clubniveau als binnen nationale voetbalbonden. Geboren 2 april 1963 in het zuiden van Nederland, heeft Lucassen zich na zijn actieve voetbalcarrière bij VVV-Venlo toegelegd op het coachen en ontwikkelen van voetbaltalent.

In 2008 begon Lucassen aan zijn eerste klus in het buitenland. Hij heeft een aanzienlijke tijd doorgebracht bij de Duitse Voetbalbond (DFB), tot 2015, waar hij essentieel werk verrichtte in het standaardiseren van een uniforme speelstijl voor de nationale teams. Tijdens zijn periode bij de DFB was Lucassen ook instructeur voor de trainers van de Onder-15, Onder-17 en Onder-19 teams van de Bundesliga-clubs en gaf hij cursussen voor de UEFA Pro Licentie. Tijdens zijn periode bij de DFB begon Lucassen ook aan een avontuur bij TSG Hoffenheim, waar hij tussen 2009 en 2010 als techniektrainer werkzaam was. In januari 2011 werd hij zelfs aangesteld als assistent-trainer voor het restant van dat seizoen. In Hoffenheim was Lucassen een mentor voor de academietrainers en gaf individuele trainingen aan Nederlandse en Duitse talenten, waaronder profspelers uit de Bundesliga.

Vervolgens nam Lucassen de rol van technisch directeur op zich bij de voetbalacademie van Al-Nasr in Dubai, waar hij van 2015 tot 2018 werkzaam was. Daarna maakte hij de overstap naar Arsenal als hoofd van de coach- en spelersontwikkeling, waar hij verantwoordelijk was voor alle jeugdteams en de implementatie van een speelfilosofie. Zijn advieswerk heeft meerdere nationale bonden bereikt. In een interview gaf Lucassen zijn visie op coaching en spelerontwikkeling weer. Hij benadrukte het belang van een eenduidige focus tijdens trainingsweken om automatisering en situatiebewustzijn bij spelers te ontwikkelen. Volgens hem moeten spelers de ruimte krijgen om van hun fouten te leren zonder angst voor negatieve consequenties, en pleitte hij voor het inzetten van jeugdspelers voor een snellere integratie en communicatie binnen het team.

Lucassen terug in Nederland

Sinds het seizoen 2021/22 was Lucassen was dienst bij de KNVB als directeur voetbalontwikkeling. In deze rol was hij verantwoordelijk voor de nationale jeugdteams en de KNVB Academie, en draagt hij bij aan de verdere ontwikkeling van voetbaltalent in Nederland. n de zomer van 2022 vertrok Lucassen vervolgens naar de Verenigde Arabische Emiraten, om daar technisch directeur van de nationale voetbalbond te worden. Op 5 april kondigde NEC vervolgens aan Lucassen aan te hebben gesteld als hoofd voetbalontwikkeling. In Nijmegen gaat hij zich richten op gaat richten op de ontwikkeling en begeleiding van trainers/coaches en spelers in de DFDS – N.E.C. Voetbalacademie.