Nieuws

Noodlot slaat mogelijk weer toe: dit is de blessuregeschiedenis van Stengs

Noodlot slaat mogelijk weer toe: dit is de blessuregeschiedenis van Stengs

1 maart - 08:31

Feyenoord won donderdagavond de halve finale van de KNVB Beker van FC Groningen, maar na afloop van het duel ging het veel over de mogelijke blessure van Calvin Stengs. De Feyenoorder werd aan het begin van de blessuretijd hard op de knie geraakt door Marvin Peersman en ging vervolgens in tranen op een brancard het veld af met een op het eerste gezicht ernstige blessure. Dit is de blessuregeschiedenis van de linkspoot.

Afgescheurde kruisband

Op 5 maart 2017 maakte Stengs op achttienjarige leeftijd zijn debuut voor AZ in de thuiswedstrijd tegen Excelsior. Daar bleef het vervolgens bij voor de aanvallende middenvelder annex buitenspeler, die pas echt doorbrak tijdens de play-offs voor Europees voetbal in mei van datzelfde jaar. In de openingswedstrijd van het seizoen erna sloeg het noodlot toe voor Stengs. In het uitduel met PSV begon de linkspoot in de basis, maar viel hij na acht minuten al geblesseerd uit met een gescheurde kruisband. Deze eerste blessure tijdens zijn profloopbaan was ook direct de ergste tot dusver. De afgescheurde kruisband hield Stengs tot oktober 2018, meer dan een jaar later, aan de kant. In die periode miste de buitenspeler maar liefst 78 wedstrijden voor AZ.

Kleine kwalen

Na zijn rentree wist Stengs lange tijd fit te blijven. Pas in februari 2021 miste hij weer een duel door een gebrek aan fitheid. Destijds was de aanvallende middenvelder ziek. Ook miste hij een duel voor AZ wegens een lichte knieblessure, sloeg hij een wedstrijd van OGC Nice over met een enkelblessure en moest hij door spiervermoeidheid ook een duel voor Royal Antwerp aan zich voorbij laten gaan. Ook dit seizoen miste de 25-jarige linkspoot twee duels voor Feyenoord, één met een onbekende blessure en één door overbelasting.

Hamstringblessure

In maart 2023 moest Stengs voor het eerst sinds zijn afgescheurde kruisband meerdere wedstrijden overslaan door een blessure. Op 2 maart liet de middenvelder zich na 99 minuten wisselen in de halve finale van de Belgische beker tegen Union SG. Hij ging van het veld met een hamstringblessure, die hem tot het einde van de maand aan de kant hield.

Nieuwe knieblessure

In de halve finale van de KNVB Beker tegen FC Groningen op 29 februari 2024 leek Stengs met een ogenschijnlijk zware knieblessure van het veld te gaan. De 25-jarige Feyenoorder was het slachtoffer van een harde charge van Peersman en verliet het veld in tranen op een brancard. Hoe ernstig deze nieuwe knieblessure is, is nog niet duidelijk. De kans is wel aanwezig dat Stengs dit seizoen niet meer in actie zal komen voor Feyenoord.