Interview

'Duels met Brobbey waren het meest pittig, die loop je niet zomaar ondersteboven'

'Duels met Brobbey waren het meest pittig, die loop je niet zomaar ondersteboven'

26 februari - 12:00 Laatste update: 12:05

Quinten Greve

Damian van Bruggen presteert boven verwachting met Almere City. De ploeg uit Almere promoveerde afgelopen seizoen naar de Eredivisie, waar ze op een knappe dertiende plek staan. De 27-jarige aanvoerder heeft een verleden bij Ajax en dus ging VoetbalNieuws.nl in gesprek met de centrale verdediger over zijn tijd bij de Amsterdammers.

Na een oefenstage bij Ajax in 2011, maakte Van Bruggen de overstap van Almere City naar de jeugdopleiding van Ajax. In de zomer van 2014 werd de verdediger beloond na zijn goede ontwikkeling, waarna hij deel uit ging maken van de Jong Ajax-selectie. Zijn officiële debuut voor Jong Ajax was op 16 augustus 2014.

Het talent van Frenkie de Jong

In het beloften elftal van de Amsterdammers speelde Van Bruggen samen met grote namen in het hedendaagse voetbal, zoals Frenkie de Jong. "Bij Frenkie de Jong dacht ik vanaf het eerste moment dat ik hem zag trainen: deze jongen is wel echt van een ander niveau", meent de verdediger. "We zaten toen bij Jong Ajax en hij had het eerste half jaar bij Willem II niet veel gespeeld, dus toen zei Ajax: kom dan maar gelijk hier heen. Dan kan je in ieder geval bij Jong Ajax spelen."

Volgens Van Bruggen was het talent van de voormalige Ajax-middenvelder gelijk te zien op de trainingen van Jong Ajax. De verdediger vertelt dat De Jong kwaliteiten met zich meebracht die de selectie nog niet had. "Hij kreeg in de eerste partij een bal aan z’n voeten en hij begon gelijk te dribbelen met z’n versnellingen aan de bal, dat was wel echt even een ander niveau als dat we gewend waren. In het begin had hij nog wel moeite omdat hij gewoon heel jong was om echt tegen volwassen mannen te voetballen, maar je zag wel aan z’n balbehandeling, hoe hij het spel zag en aan z’n manier van voetballen dat hij wel echt heel goed was."

Concurrentie was destijds enorm

Tot een officieel debuut bij Ajax 1 kwam het echter niet, ondanks dat Van Bruggen er wel tegenaan zat. In februari 2016 werd hij voor het eerst opgenomen in de achttien koppige wedstrijdselectie van het eerste team voor het duel met Excelsior, dit kwam destijds door blessures en schorsingen van andere spelers. Hij kreeg hierbij rugnummer 40 toegewezen. "Ik heb wel een paar keer meegetraind en een aantal keer op de bank gezeten, maar dat was gewoon een andere tijd", meent de aanvoerder. "Toen bestond de A-selectie uit een kern van 25 spelers die allemaal volwassen waren en daar kwam je niet zomaar tussen. Er was gewoon een duidelijke hiërarchie. Ik had toen Viergever, Van den Hoorn, Veltman, Denswil en Kenny Tete voor me en dat zijn gewoon goede spelers. Als je daar voorbij moet, heb je misschien een beetje geluk nodig, maar dat was gewoon duidelijk de A-selectie."

Damian van Bruggen als aanvoerder van Jong Ajax

De voormalig Ajacied volgt zijn oude werkgever nog steeds nauwlettend en vindt het opmerkelijk om te zien hoe het met Ajax gaat. "Het is gek om te zien, aangezien Ajax de afgelopen tien jaar altijd top drie Eredivisie was, zonder twijfel", meent Van Bruggen die ook aanknopingspunten ziet. "Nu zijn ze niet zo goed begonnen aan de competitie, maar afgelopen weken zie je ondanks sommige uitglijders dat het wel steeds beter gaat. Ze hebben natuurlijk spelers met bepaalde kwaliteiten die andere teams in de Eredivisie niet hebben, ik denk dat ze wel weer op de goede weg zijn, maar dat het tijd nodig heeft. Ze hebben veel nieuwe spelers en dan is het lastig om weer een ingespeelde machine te worden."

Stevige duels met Brian Brobbey

Als centrale verdediger krijgt Van Bruggen te maken met de beste spitsen van de Eredivisie. De oud-Ajacied vertelt vooral de duels met Brian Brobbey als erg lastig te hebben ervaren. "Brobbey vond ik lastig om te verdedigen, maar dat kwam ook door de tactiek die we in de wedstrijd tegen Ajax gebruikte om snel druk te zetten, waardoor de ruimtes erg groot werden", meent de verdediger. "Als je één op één met Brobbey gaat spelen, is het natuurlijk niet dat je denkt dat je hem even ondersteboven loopt. Dat vond ik wel echt lastig, maar bijvoorbeeld Luuk de Jong is enorm goed in de zestien met het positie kiezen. Hij is heel gehaaid en erg slim, maar gezien de manier hoe we speelden tegen Ajax vond ik de duels met Brobbey wel echt het meest pittig."

Tijdens de thuiswedstrijd tegen de Amsterdammers (2-2) waren er een aantal harde duels tussen Van Bruggen en de Ajax-spits. Op een gegeven kregen beide spelers het zelfs aan de stok. "Het viel eigenlijk wel mee", vertelt hij. "Nijhuis was de scheidsrechter en die laat best wel veel doorgaan, waardoor je op een gegeven moment wel een kookpunt bereikt. Zelf had ik het idee dat het best wel meeviel, maar op zo’n moment wil hij misschien ook wel van zich af bijten om bijvoorbeeld de ploeg of zichzelf over een bepaald punt te helpen."Brian Brobbey heeft het aan de stok met Damian van Bruggen

Ondanks de harde duels en het opstootje tussen beide spelers ziet Van Bruggen in Brobbey potentie als eerste spits bij het Nederlands Elftal. "Ik denk gezien de leeftijd en de ontwikkeling die hij laatste maanden doormaakt, dat het een best logisch vervolg is dat hij aankomende zomer in de spits staat bij het Nederlands Elftal. Het zal me niets verbazen."