Nieuws

Slot ziet Feyenoord beter presteren dan afgelopen jaar: dit zeggen de cijfers

Slot ziet Feyenoord beter presteren dan afgelopen jaar: dit zeggen de cijfers

6 januari - 09:45 Laatste update: 09:45
6

Arne Slot is tevreden met de huidige stand van zaken bij Feyenoord. De Rotterdammers kijken tegen een achterstand van tien punten tegen PSV aan, maar presteren volgens de trainer beter dan het kampioensjaar van afgelopen seizoen. Voetbalnieuws legt de statistieken naast elkaar.

PSV is momenteel koploper van de Eredivisie. Niet gek, want de ploeg van Peter Bosz liet nog geen enkele keer punten liggen. Feyenoord lijkt minder te zijn dan een jaar eerder, maar presteert volgens Slot beter. "Er zijn heel veel onderdelen in het voetbal, maar als je het hebt over het spel aan de bal, dan zijn we beter geworden. Dat blijkt uit alle onderliggende data. Ik vind ook dat best onderbelicht is dat we mentaal heel sterk zijn dit seizoen. We hebben best wat teleurstellingen gehad dit seizoen, wedstrijden in de Champions League waarin we goed speelden, maar niet wonnen. Daar heeft de ploeg zich steeds goed van hersteld", vertelt Slot in De Telegraaf.

Wat zeggen de cijfers over Feyenoord?

Feyenoord doet het in de basis heel erg goed. Met 38 punten uit zestien wedstrijden bezet de ploeg dan wel de tweede plaats, maar heeft het wel één punt meer dan een jaar eerder. Dit seizoen werd er tweemaal verloren en tweemaal gelijk gespeeld. Daar zit dan ook het verschil. Want een jaar eerder werd er viermaal gelijk gespeeld en slechts eenmaal verloren.

Wat wel opvalt is dat Feyenoord veel vaker tot scoren komt. Afgelopen jaar scoorden de Rotterdammers voor de winterstop 39 maal en kregen ze er veertien tegen. Dit seizoen blijven die veertien tegentreffers staan, maar scoorde de ploeg van Slot wel 48 maal. De expected goals per wedstrijd staat dit seizoen op 2.35 per wedstrijd, terwijl dit afgelopen seizoen in de winter nog op 2.14 lag. 

Als we enkel naar dit seizoen kijken valt op dat Feyenoord enorm dominant is op het veld. Zo gaf David Hancko de meeste passes (en succesvolle passes) is Santiago Giménez de topscorer van de Eredivisie en is Calvin Stengs na Joey Veerman en Johan Bakayoko en speler met de meeste assists en gecreëerde kansen. Ook Is Feyenoord als je kijkt naar de zones waar ploegen dominanter zijn dan de tegenstander de nummer twee, achter PSV.