Nieuws

Van Hooijdonk ziet 'geen betere' dan Zirkzee: deze Oranje-spitsen hopen op het EK

Van Hooijdonk ziet 'geen betere' dan Zirkzee: deze Oranje-spitsen hopen op het EK

3 januari - 08:20

Joshua Zirkzee moet de spits van het Nederlandse elftal worden op het EK, zo stelt Pierre van Hooijdonk. Volgens de analist is er op dit moment geen betere aanvalsleider beschikbaar voor Ronald Koeman, maar welke spitsen zullen daar wegens een nodige dosis eigenbelang komende zomer toch echt anders over denken? VoetbalNieuws.nl zet de opties voor de bondscoach op een rij.

'Hij legt een laagje elegantie over zijn spel'

Van Hooijdonk is dit seizoen fervent kijker van Bologna in de Serie A. Dat komt omdat zoon Sydney van Hooijdonk daar actief is, maar dat geldt ook voor Zirkzee, die dit seizoen al zeventien wedstrijden in actie kwam in Italië. Van Hooijdonk weet dus maar al te goed hoe het spel van Zirkzee eruit ziet. 

"In de drukte weet hij welke deur open is", begint Van Hooijdonk met een mooie metafoor in de Volkskrant. "Joshua doet het dit seizoen vanaf dag 1 fantastisch in de Serie A. Hij legt een laagje elegantie over zijn spel. Ik zie geen betere spits", zo is de 46-voudig international duidelijk.

Deze aanvallers hopen een basisplaats op het EK

Afhankelijk van de speelstijl van Koeman zijn er een hoop aanvallers die als spits kunnen fungeren. Dat kunnen spelers zijn die echt als aanspeelpunt spelen, maar ook aanvallers die met hun beweeglijkheid verwarring kunnen creëren bij de centrale verdedigers van de tegenstanders. Deze spelers zouden straks weleens als spits gebruikt kunnen worden op het EK in Duitsland.

Memphis Depay (Atlético Madrid)
Cody Gakpo (Liverpool)
Donyell Malen (Borussia Dortmund)
Steven Bergwijn (Ajax)
Luuk de Jong (PSV)* 
Xavi Simons (RB Leipzig)
Wout Weghorst (TSG Hoffenheim)
Brian Brobbey (Ajax)
Thijs Dallinga (Toulouse FC)
Joshua Zirkzee (Bologna FC)

* = interlandcarrière afgesloten, maar nog een klein open eindje voor een rentree