Nieuws

Hoe gaat het nu met Bas Dost en wat gebeurde er precies toen hij in elkaar zakte?

Hoe gaat het nu met Bas Dost en wat gebeurde er precies toen hij in elkaar zakte?

6 januari - 13:45 Laatste update: 13:45

Bas Dost zakte dit jaar op 29 oktober in elkaar tijdens de wedstrijd tussen AZ en NEC. De spits van de Nijmegenaren is inmiddels herstellende. Hoe gaat het nu met hem en wat gebeurde er eigenlijk precies? VoetbalNieuws legt het aan je uit.

Wat gebeurde er met Bas Dost?

In de slotfase van het duel tussen AZ en NEC ging Dost plots naar de grond, zonder dat er iemand bij hem in de buurt was. Hij zegt in gesprek met De Gelderlander destijds heel moe te zijn geweest, alles te hebben gegeven en aan het teruglopen was na een mislukte aanval. De spits kon even geen zuurstof meer opnemen, een gevoel dat hij nog nooit eerder had gehad.

Dost werd op het veld gereanimeerd door Jeroen Mooren, de clubarts van de Nijmegenaren. "Wat ben je aan het doen, joh?", vroeg hij zelfs, toen hij doorhad dat Mooren op zijn borstkas aan het duwen was. Na die vraag viel Dost weg, en daarna zelfs nog een keer. Pas toen de AED aan te pas kwam, kwam hij weer echt tot leven.

De schrik zat er flink in toen Bas Dost tijdens AZ - NEC op het veld van het AFAS Stadion werd gereanimeerd

Dost omschrijft de paar seconden daarna als gelukzalig. "Een heerlijk gevoel, vergelijkbaar met de geboorte van je kinderen. Als ik dit niet had meegemaakt, zou ik nu zeggen: wat is dat voor zweverig gedoe? Maar dat is echt zoals ik het heb ervaren. Complete rust. Een soort ontwaken nadat je heel lekker hebt geslapen. En daar dan de overtreffende trap van."

Dost dacht meteen daarna aan het bellen van zijn familie, die voor de tv zat. Hij had vrij snel in de gaten wat er was gebeurd. Toen hij per brancard van het veld af werd gedragen, stak hij zijn duim op. Twee maanden later schrijft De Gelderlander dat er niets bijzonders aan Dost is te merken en dat hij een opgewekte indruk maakt. Aan de zijkant van zijn ribbenkast, onderhuids, is er een icd-kastje geplaatst, een inwendige defibrillator. Daley Blind heeft hetzelfde en voetbalt ondertussen ook weer.

Wanneer kan Bas Dost weer voetballen?

"Maar elke situatie is anders", weet ook Dost. "Het is mijn doel om terug te komen. Dat is wat ik sterk voel. Het moment dat ik weer in een stadion sta, lijkt me uniek. Maar stel dat ik een terugval krijg en het wordt me afgeraden om op niveau te spelen, dan zou ik daar vrede mee hebben. Ik zou een manier moeten vinden om daarmee te dealen, maar het zij zo. Ik besef dat het ook níét kan. Met die icd heb ik nu een hulpmiddel dat hopelijk nooit afgaat. Ik heb daar totaal geen angst voor."

Toch speelt er nu rondom Dost hoopgevend nieuws dat hij mogelijk toch snel kan terugkeren. Technisch directeur Carlos Aalbers sprak tegen NEC TV over zijn mogelijke terugkeer. 'Ik heb gisteren zijn agent nog gesproken. Hij heeft 15 januari zijn laatste controle en we moeten afwachten of daar groen licht uit voortkomt.' Dost zelf is echter positiever gestemd, aldus de TD. 'Bas voelt zich goed en als de controle positief is, dan wil hij ook weer gauw gaan opstarten. Hij zegt dat hij gaat terugkomen.'

Hoe is het met Bas Dost?

Hij heeft nog wel altijd last van myocarditis, een soort naweeën dat wordt veroorzaakt door een virus als gevolg van een ontsteking van de hartspier. "Het beste nieuws is dat het 'maar' mycorditis is", zegt hij. "Het is niet zo dat er structureel iets fout is met mijn hart. Ik heb gewoon enorme pech gehad. Daar staat tegenover dat ik geluk heb gehad dat het in het stadion gebeurde. Stel, je bent aan het hardlopen of aan het trainen. Ik ben niet bang om dood te gaan, maar heb wel het besef dat ik daar dood had kúnnen gaan. Ik ben dankbaar dat ik zo goed ben geholpen en vanaf de eerste seconde serieus ben genomen door de mensen van AZ en NEC."

Het gaat dus goed met Dost. Voor de camera van NEC TV sloot Aalbers hoopgevend af. 'Fingers crossed dat hij terug gaat komen. Hij wil laten zien dat hij zo geen afscheid wil nemen, maar gezondheid gaat boven alles.'

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!