Geen grote stunt van AZ: NEC houdt stand en trekt 1-2 overwinning over de streep

06-12-2023 19:05 Laatste update: 19:05

NEC heeft de overwinning tegen AZ eruit weten te slepen. Het scorebord veranderde niet en na de vijfde minuut van de blessuretijd floot scheidsrechter Jeroen Manschot voor het einde. Daarmee duurde het inhaalduel precies 310 seconden.

Het gehele circus moest wederom naar Alkmaar afreizen. De laatste keer dat de twee ploegen tegenover elkaar stonden leek NEC op weg naar een knappe overwinning. Bas Dost en Magnus Mattsson hadden de Nijmegenaren in de eerste helft naar een 0-2 voorsprong geschoten. Zeker het doelpunt van Dost, een volley op de wijze van Marco van Basten in 1988, mocht er wezen. Toch deed Vangelis Pavlidis wat terug. In de 57ste minuut gaf hij het beslissende tikje nadat kopballen van Mayckel Lahdo en Bruno Martins Indi geen doel troffen.

Kort voor het einde ging het dus mis. AZ wilde wederom een aanval op zetten om het doel van Jasper Cillessen onder vuur te nemen, maar terwijl de bal achterin werd rond getikt stortte Dost ter aarde. Later na verder onderzoek bleek de spits een ontstoken hartspier te hebben. Vanzelfsprekend was de spits dus geen partij bij het inhalen van de wedstrijd. Hij werd vervangen door verdediger Bram Nuytinck.

Het waren niet de enige wissels. Bij NEC was Lasse Schöne afwezig door ziekte en voormalig invaller D’Leanu Arts was ook niet beschikbaar. Kodai Sano en Philippe Sandler vervingen hun. AZ had daarentegen alle wisselmomenten in de wedstrijd gebruikt, maar kon toch nog wisselen. Riechedly Bazoer en Denso Kasius zijn beide geblesseerd en mochten vervangen worden. De wissels waren uiterst aanvallend. Thiago Dantas (middenvelder) en Mexx Meerdink (spits) kwamen in de ploeg.

Ruben van Bommel had nog de grootste kans, maar zijn gedrukte schot vond geen been in de drukte. Invaller Dantas schoot over en zag zijn schot geblokt worden. De andere aanvaller Meerdink schoot van dichtbij over. Verder overleefde NEC vooral tegen de nummer drie van de Eredivisie, maar het pakte wel de drie punten.

Bekijk de nieuwste aflevering van TITELSTRIJD met Kevin Hofland, Willy van de Kerkhof, een terugblik op Feyenoord - PSV, de buitenkansjes op de transfermarkt voor Ajax én de top drie grootste talenten uit de Eredivisie!