Excelsior promoveert naar de Eredivisie na knotsgekke wedstrijd tegen ADO

29-05-2022 21:19 Laatste update: 23:45

Excelsior mag zich weer Eredivisionist noemen na een van de meest bizarre voetbalwedstrijden ooit. In het duel zat werkelijk waar alles: een gemiste penalty, onderbrekingen, rode kaarten, veel goals, een ongelofelijke comeback, een verlenging en vijftien penalty's! Uiteindelijk zijn het de Rotterdammers die na een 4-4 en gewonnen penaltyserie van het veld lopen.

Het was Excelsior dat de overhand had in het eerste bedrijf, wat uiteindelijk resulteerde in een strafschop voor de Rotterdammers. Thijs Dallinga, die dit seizoen al liefst 35 keer het net wist te vinden, miste deze uitgelezen mogelijkheid om de bezoekers op voorsprong te zetten. Enkele seconden na het penaltydrama was scheidsrechter Danny Makkelie genoodzaakt om het duel stil te leggen, nadat zijn assistent met voorwerpen werd bekogeld door de ADO-aanhang.

Nadat de wedstrijd werd hervat, was het ADO dat uit de startblokken schoot. Eerst was het Thomas Verheijdt die met het hoofd wist te scoren na een puntgave voorzet van Boy Kemper: 1-0. Ruim vijf minuten later konden de Hagenezen weer juichen. Na een hoekschop van Sem Steijn schoot Felipe Pires bekeken raak: 2-0, wat ook de ruststand was.

Na de thee veranderde er eigenlijk vrijwel niets aan het spelbeeld, en het werd zelfs nog mooier voor ADO. Na een goede combinatie tussen Ricardo Kishna en Steijn bleef laatstgenoemde ijzig koud voor de goal, wat de 3-0 betekende.

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor ADO, totdat Tyrese Asante zijn tweede gele kaart pakte. Nadat de nummer vier van de Keuken Kampioen Divisie met tien man kwam te staan, kreeg Excelsior vleugels. Eerst was het Marouan Azarkan die de meegereisde fans hoop gaf met de 3-1, en kort daarna was het Reuven Niemeijer die een minuut na zijn afgekeurde goal alsnog wist te scoren: 3-2.

Ondanks de voorsprong die flink was verkleind, waande een groot deel van de ADO-aanhang zich al feestend op het veld. Nadat de ingevallen na ingrijpen van de VAR een rode kaart had gekregen, maakte de supporters zich al gereed voor een veldbestorming. Diezelfde aanhang stond een minuut voor tijd perplex. Uitgerekend Thijs Dallinga, die eerder in het duel een penalty had gemist, kopte op prachtige wijze raak: 3-3.

Dit zorgde voor de nodige tumult, waardoor de wedstrijd voor de tweede keer werd stilgelegd. Toen alle supporters weer keurig op hun plek zaten, werd er afgetrapt voor de verlenging. In die verlenging was het opnieuw ADO dat wist te scoren. Sacha Komljenovic zorgde ervoor dat het Cars Jeans Stadion op zijn grondvesten kwam te schudden: 4-3.

Excelsior reageerde vervolgens op een wijze die perfect in het plaatje van de wedstrijd past. De Rotterdammers kwamen in het tweede bedrijf van de verlening langszij, door een kopbal van Redouan El Yaakoubi. Er veranderde niets meer in de score, dus moesten er penalty's worden genomen om tot een winnaar te komen. Na vijftien penalty's trok Excelsior aan het langste eind.