Ajax wint in eigen huis van Sparta, hoofdrol voor dubieuze handbal

09-04-2022 22:00 Laatste update: 22:11

Ajax heeft zaterdagavond geen fout gemaakt in het thuisduel met Sparta Rotterdam. De Amsterdammers begonnen zwak aan het duel en kwamen terecht op achterstand, maar rechtten in de tweede helft alsnog de rug. Het werd 2-1 in de Johan Cruijff ArenA, al zal er achteraf vooral worden gesproken over de strafschop die Ajax werd toegekend na een vermeende handsbal.

Op papier hoefde Ajax zich niet veel zorgen te maken tegen nummer vijftien Sparta Rotterdam, maar de Amsterdammers draaien de laatste weken stroef en komen vaak op achterstand. De thuisploeg begon zwak aan het duel en liet weinig creativiteit zien aan de bal. Na ruim een half uur spelen maakte André Onana een fout in de opbouw en kwam de bal terecht bij Joeri de Kamps. De geboren Amsterdammer pegelde hard raak en zorgde met het prachtige schot voor de 0-1 in Amsterdam.

Ajax was niet zichzelf en leek op een blamage af te stevenen. De Amsterdammers deelde na de openingstreffer enige speldenprikjes uit, maar wisten niet tot enorme kansen te komen in de eerste helft, waarin alleen Kenneth Taylor in positieve zin opviel. In het begin van de tweede helft stelde Ajax orde op zaken. Davy Klaassen veranderde even in mister 1-1 en schoot de gelijkmaker binnen in het begin van het tweede bedrijf. Doelman Maduka Okoye zag er bij de treffer niet lekker uit.

De Amsterdammers roken bloed en zag dat Sparta minder sterk uit de kleedkamer kwam. Na ruim een uur spelen combineerde Ajax goed op de rand van het strafschopgebied van Sparta en werd Sébastien Haller neergehaald. Dusan Tadic nam de vrije trap, maar zijn inzet raakte de oksel van Adil Auassar. Scheidsrechter Pol van Boekel aarzelde niet en legde de bal op de stip. De VAR keek nog naar het incident, maar ging mee in het besluit van de scheidsrechter.

Tadic schoot goed binnen en zette de Amsterdammers op 2-1. Even later tekende Haller voor de derde treffer, maar werd zijn doelpunt wegens buitenspel. Ajax was na deze treffer de bovenliggende partij, maar wist geen derde treffer te maken. Klaassen kopte op de paal en Okoye reageerde goed op een schot van Ryan Gravenberch.

In de slotfase verliet Klaassen het veld omdat hij last leek te hebben van een kwaal. Er werd niet meer gescoord in Amsterdam. Sparta leek iets te kunnen halen in Amsterdam, maar vertrekt met nul punten en blijft op de zeventiende plaats staan.

Door de krappe overwinning staat Ajax tijdelijk zeven punten los van nummer twee PSV. De Eindhovenaren treden zondag aan tegen nummer veertien RKC Waalwijk en moeten winnen om het nog enigszins spannend te houden in de top van de Eredivisie. De ploeg uit Eindhoven speelde donderdag nog met 0-0 gelijk op bezoek bij Leicester City.