Nieuws

Op weg naar nieuwe glorietijden: zo ontstond en ontwikkelde zich de Serie A

Op weg naar nieuwe glorietijden: zo ontstond en ontwikkelde zich de Serie A

05-09-2023 14:53

De Serie A geldt al decennia lang als een van de sterkste voetbalcompetities ter wereld. Maar hoe is deze prestigieuze Italiaanse competitie eigenlijk ontstaan? VoetbalNieuws geeft je een terugblik op de rijke historie van de Serie A.

Oprichting

De competitie werd opgericht in 1898, toen de allereerste Italiaanse voetbalkampioenschappen werden georganiseerd. In eerste instantie waren dit regionale competities die onafhankelijk van elkaar plaatsvonden. Pas vanaf 1929 werd de Serie A ingevoerd als een landelijke competitie met één divisie van tien clubs.

In de beginjaren werd de Serie A gedomineerd door clubs als Juventus, AC Milan en Inter Milan. De competitie breidde in de loop der jaren gestaag uit met meer deelnemers. Zo telde de Serie A in de jaren 50 al 16 clubs en in 1980 waren dat er 18.

Gloriejaren

De jaren 80 en 90 waren een glorieperiode voor de Serie A. Met sterren als Maradona, Van Basten en Ronaldo behoorde de competitie tot de absolute wereldtop. In deze tijd wonnen Italiaanse clubs ook veel successen in Europa.

Tegenwoordig bestaat de Serie A uit 20 clubs. Ondanks enkele titels voor clubs als Lazio en AS Roma blijft het nog altijd vaak een tweestrijd tussen Juventus en AC Milan. Beide grootmachten hebben de competitie al tientallen keren op hun naam geschreven.

Met haar lange historie en recente Europese opmars behoort de Serie A nog altijd tot de beste voetbalcompetities van Europa. Vorig jaar stonden drie Italiaanse clubs in drie Europese finales. Fiorentina nam het op tegen West Ham United in de Conference League, AS Roma speelde tegen Sevilla in de Europa League en Inter trof Manchester City in de Champions League. Alle drie de ploegen verloren echter hun finale. Desondanks hopen de Italianen in de komende jaren weer een glorieperiode tegemoet te gaan zoals in de jaren 80 en 90.