Denen op 21 punten én nul tegengoals, Engelse keeper geeft assist, hoofdrol Broja

09-10-2021 23:22

De eerste hotels in Qatar lijken geboekt te kunnen worden: Denemarken is al bijna zeker van het WK van 2022 en ook voor Engeland kan er nauwelijks nog iets misgaan. In de slipstream van de Engelsen lonkt een spannende strijd om plek twee, terwijl Servië en Zwitserland een aanval op poulefavoriet Polen gaan doen.

Groep A: Luxemburg-Servië 0-1
Portugal speelde een oefenwedstrijd tegen Qatar en moest toezien hoe Servië de koppositie in de poule overnam. Luxemburg maakte er een spannende wedstrijd van, maar moest in de tweede helft alsnog buigen: Dusan Vlahovic tekende voor de winnende. De Serviërs staan één punt voor op Portugal, maar hebben ook één wedstrijd meer gespeeld. De twee landen treffen elkaar in de laatste speelronde, waarin waarschijnlijk wordt bepaald wie direct naar het WK gaat en wie dat via de play-offs moet gaan realiseren.

Groep C: Zwitserland – Noord-Ierland 2-0
Italië is bezig met de Nations League-eindronde en kwam zaterdag ook niet in actie. Zwitserland heeft de race om plek één nog niet opgegeven en is op drie punten van de Europees kampioen gekomen, met één wedstrijd tegoed én een onderling duel in het verschiet. Na een knullige rode kaart voor Jamal Lewis, die voor de tweede keer geel kreeg nadat hij te lang deed over een inworp, werd Zwitserland – Noord-Ierland in de blessuretijd van de eerste helft opengebroken door Steven Zuber: 1-0. Ook in de extra tijd van de tweede helft was het raak: Christian Fassnacht legde de 2-0 eindstand vast.

Groep F: Moldavië-Denemarken 0-4/Schotland-Israël 3-2
De eerste twee plekken in Groep F lijken vergeven, met nog drie wedstrijden voor de boeg. Denemarken bleef – dankzij Andreas Skov Olsen, Simon Kjaer, Christian Nörgaard en Joakim Maehle – ook tegen Moldavië foutloos, heeft 21 punten verzameld in zeven wedstrijden en heeft nog niet één tegentreffer geïncasseerd. Schotland streed met Israël om plek twee en heeft de rivaal op vier punten gezet. PSV-spits Eran Zahavi scoorde uit een vrije trap en ook Munas Dabbur zette Israël op voorsprong, maar Schotland kon tot twee keer toe reageren én had het laatste woord: Scott McTominay groeide in de blessuretijd uit tot de held van de avond.

Groep I: Andorra-Engeland 0-5/Hongarije-Albanië 0-1/Polen-San Marino 5-0
Engeland blijft de dans leiden in zijn poule, na een ingecalculeerde zege bij Andorra. De eerste interlandgoal van Jack Grealish, op aangeven van doelman Sam Johnstone, en de door een blessure beëindigde invalbeurt van Ildefons Lima (41) waren de meest vermeldenswaardige wapenfeiten van de avond. Polen deed de afzwaaiende doelman Lukasz Fabianski (36) met een erehaag én een ruime zege op San Marino, maar moet Albanië nog voor laten gaan in de poule. Armando Broja (ex-Vitesse) hielp zijn land aan een cruciale uitzege op Hongarije.