Exclusive

Het gevaar van Spanje: absolute wereldsterren gaan het Oranje lastig maken

Het gevaar van Spanje: absolute wereldsterren gaan het Oranje lastig maken

10-08-2023 23:50 Laatste update: 23:47

Het Nederlands elftal neemt het in de nacht van donderdag op vrijdag op tegen Spanje op het WK vrouwenvoetbal. Beide landen zijn aan elkaar gewaagd en Voetbalnieuws neemt La Roja voor je onder de loep.

Elftal in beeld

La Roja, het land van de huidig Champions league-winnaar FC Barcelona en Ballon D'or-houder Alexia Putellas. Een vaste top-tien notering in de FIFA-rankings en een absolute favoriet voor het bereiken van de eindstrijd. Het Nederlands elftal staat een zware kluif te wachten tegen een elftal vol sterspeelsters.

Toch is niet iedereen van de partij in Australië en Nieuw-Zeeland. Afgelopen jaar na het teleurstellend verlopen EK besloten maar liefst vijftien speelsters een statement naar buiten te brengen waarin zij stelden niet meer opgeroepen te willen worden als de huidige staf op de bank in tact bleef. De bond besloot niets te veranderen en de speelsters uit te sluiten. Enkele speelsters kwamen terug op hun besluit waaronder Putellas en Aitana Bonmatí. Enkele andere topspeelsters die in juni nog de Champions league wonnen zijn er nu niet bij.

Groepsfase en achtste finale

Lastig leken de dames van Spanje het in de groepsfase niet te hebben. De openingswedstrijd tegen Costa Rica was na een half uur al gespeeld toen de 3-0 einduitslag al op het bord stond en enkele dagen later werd Zambia met 5-0 compleet zoek gespeeld. Wie zal Spanje nog in de weg zitten voor de groepswinst? Het antwoord was Japan. Waar de heren afgelopen winter een knappe prestatie leverden op het WK in Qatar doen de dames dat in Australië en Nieuw-Zeeland ook. Sterker nog, Japan behoort tot de favorieten. Al helemaal nadat ze Spanje met maar liefst 4-0 van de mat speelden. Opvallende statistiek was dat Spanje 77% balbezit had en toch met lege handen achter bleef. Sterspeelster Bonmatí vatte het goed samen na afloop. "Iedere counter was al een half doelpunt. Japan wist constant wat ze aan het doen waren", vertelde ze na afloop tegenover Spaanse media.

Aangezien Spanje dus tweede in de groep werd wachtte Zwitserland in de achtste finale. Bondscoach Jorge Vilda gaf aan dat het verlies tegen Japan geanalyseerd was en dat het snel uit het hoofd was gezet. Op het veld was dat zichtbaar. Zwitserland ging met 5-1 ten onder tegen een goed spelend Spanje. Onderschat de Spanjaarden niet, maar ook zij kunnen dus een off-day hebben.

Het absolute gevaar

Waar bij Zuid-Afrika, Vietnam en zelfs Portugal het gevaar van slechts enkele speelsters moest komen is dat bij Spanje een heel ander verhaal. Zoals hierboven al vermeld is Putellas al twee jaar op rij verkozen tot beste speelster ter wereld, mar ook Bonmatí, Jenifer Hermoso en rising star Salma Paralluelo zijn speelsters om rekening mee te houden. Putellas stond afgelopen seizoen lang aan de zijlijn in verband met een knieblessure en op het WK laat ze nog niet haar sterkste vorm zien. Bonmatí laat die vorm wel zien en geldt als de belangrijkste schakel op het middenveld. Mede door de afwezigheid van Daniëlle van de Donk door een schorsing zal het lastig worden voor Oranje om de slag op het middenveld te winnen.

Kwalitatief komt Oranje te kort als je de speelsters één-op-één vergelijkt met de Spaanse tegenstanders. Nadelig is dat ook het collectief van Spanje sterk op elkaar is ingespeeld, maar Oranje heeft al tegen de Verenigde Staten en Portugal laten zien dat zij ook uit het juiste hout gesneden zijn.