Nieuws

Wanneer en hoe is de Premier League ontstaan?

Wanneer en hoe is de Premier League ontstaan?

30-07-2023 08:33

De Premier League wordt door veel mensen gezien als de beste en grootste voetbalcompetitie ter wereld. De Engelse voetballerij zag er begin jaren '90 echter heel anders uit. Hoe en wanneer is deze topcompetitie opgericht? VoetbalNieuws duikt de geschiedenisboeken in.

Professionalisering en commercie van de sport

In de jaren '70 en begin jaren '80 was het Engelse voetbal van een behoorlijk niveau en werden de nodige Europese successen gehaald. De topclubs speelden in de Football League First Division, een competitie die in 1888 werd opgericht in Engeland. In de laten jaren '80 ging het Engelse voetbal echter flink achteruit: Italië en Spanje werden gezien als de landen waar de beste competitie te vinden was. Dat had onder meer te maken met de commercialisering van de sport. Vooral in Italië kwamen veel grote buitenlandse spelers aan, waaronder veel Nederlanders.

In het begin van de jaren '90 wilde men in Engeland het systeem omgooien om met Italië en Spanje te kunnen concurreren. Gedurende de jaren '80 deden Engelse topclubs er al veel aan om meer te commercialiseren en de clubs meer als bedrijven te zien. In 1990 ging Greg Dyke, de directeur van uitzender ITV, in gesprek met de big five, de vijf grootste clubs uit Engeland. Vanaf dat moment werden plannen gesmeed om een nieuwe competitie op te richten om het Engelse voetbal verder te professionaliseren en te commercialiseren: de grote teams zouden de First Division gaan verlaten.

In de nieuwe opzet zetten zeventien topclubs de handtekening om de Premier League te starten. Clubs in de competitie zouden financiële en commerciële vrijheid hebben, waardoor clubs zelf naar sponsoren en televisiedeals mochten zoeken. Bovendien werden televisierechten verkocht voor enorme bedragen om de competitie te mogen uitzenden. BskyB won de uitzendstrijd en betaalde destijds ruim 300 miljoen euro, waarmee de toon was gezet in Engeland. De topclubs verlieten de Football League en voor het eerst werden dure buitenlandse spelers naar Engeland gehaald om het niveau omhoog te tillen.

De Football League bleef uit drie divisies bestaan: de First Division zou later het Championship gaan heten. Ploegen kunnen degraderen en promoveren naar de divisies en elk seizoen promoveren twee clubs van de First Division (of het Championship) naar de Premier League. In 1992-1993 begon het eerste seizoen in de Premier League en deden er uiteindelijk 22 ploegen mee. De eerste landskampioen in de Premier League was Manchester United, die de jaren daarop van een hegemonie zou genieten in Engeland. Inmiddels zijn we ruim dertig jaar verder en is de Premier League een miljardenindustrie geworden.