Nieuws

Koeman duidelijk: 'Het was kansloos. Daar mag je nooit balverlies lijden'

Koeman duidelijk: 'Het was kansloos. Daar mag je nooit balverlies lijden'

24-03-2023 23:20 Laatste update: 23:35

Ronald Koeman is flink geïrriteerd over de manier waarop de tegendoelpunten tot stand kwamen in het duel met Frankrijk. De bondscoach hamert er op dat zijn ploeg geen balverlies mag lijden bij het eigen goal en denkt niet dat het systeem het probleem is.

Koeman meldde zich na afloop van het duel bij de NOS. "Als je dusdanige fouten maakt op plekken waar je balverlies lijdt, dan zijn ze te goed voor ons. In het voetbal kun je altijd fouten maken, maar als je naar de eerste goal kijkt... daar wachten ze op. Dat straffen ze dan af. We lijden balverlies op 20 meter van de eigen goal. We hebben het nog zó gezegd... dan sta je met 2-0 achter en spelen ze de wedstrijd uit."

De bondscoach is duidelijk geërgerd en blijft herhalen waar het fout ging. "Het ging mij om het feit dat we eigenlijk fouten maken op plekken waar je dat never nooit mag doen. Dat straffen ze af. Er zijn een aantal momenten geweest na de 2-0 dat de 2-1 kan vallen, maar na de 3-0 is het normaal gesproken over. Fouten mag je maken, maar niet door. Daar mag je geen balverlies lijden. Dat mág niet, punt. We waren kansloos, zeker als het na zeven minuten 2-0 staat, wetende tegen wie je speelt. Dan ben je zelfs bang dat het een héél grote uitslag wordt. 4-0 tikt aan."

Aan het systeem van Koeman ligt het niet, aldus de bondscoach. "Je kan altijd discussiëren over keuzes die je maakt, maar volgens mij lag dit niet aan een systeem. Als je op die plek balverlies lijdt, maakt het systeem niet uit. Daar zijn we heel naïef in geweest. Ze laten Mbappé bewust niet meeverdedigen, dus aan die kant kunnen we voetballen. Maar dan moet er altijd een middenvelder én een verdediger bij hem staan. Dat ging in fases goed, maar het is ook de klasse van Frankrijk. Niet alles ligt aan ons."