Nieuws

Pröpper direct inzetbaar: 'Als je het niet hebt, weet je pas wat je mist'

Pröpper direct inzetbaar: 'Als je het niet hebt, weet je pas wat je mist'

28-01-2023 09:22

Davy Pröpper is weer terug bij Vitesse. De middenvelder en voormalig Oranje-international stopte tijdelijk om geheel uit de voetbalwereld te willen verdwijnen, maar een telefoontje van oud-trainer Phillip Cocu deed hem weer bewegen te gaan voetballen. Bij Omroep Gelderland legt Pröpper uit wat hem motiveert en wat zijn redenen waren om een sabbatical te nemen.

Cocu is blij zijn voormalig pupil bij PSV weer onder zijn hoede te hebben, maar dan nu in Arnhem. Beide heren hebben een verleden bij zowel PSV als Vitesse. "Natuurlijk speelt onze band uit de PSV-tijd mee. Maar het is vooral belangrijk dat Davy plezier heeft. Dat hij spelvreugde heeft. Daarom keert hij terug op het voetbalveld."

Pröpper is het daarmee eens. "Ik ben gestopt omdat ik klaar was met voetbal. Met alles. Ja, daar heb ik ook met een sportpsycholoog over gesproken. Je wordt geleefd. Ik had het gevoel niet altijd mijn eigen keuzes te kunnen maken. In mijn hoofd speelde altijd die volgende wedstrijd. Heel erg intensief. En het laatste jaar in Engeland, met corona, verliep moeizaam. Op een gegeven moment loopt het hoofd over. Dat gevoel bekroop me langzaam. Ik zat in een tredmolen. Daar wilde ik uit."

Hij stelt het spelletje desondanks toch behoorlijk te hebben gemist. "Als je het niet hebt, weet je pas wat je mist. Ik heb ook geen afkeer tegen de voetbalwereld. Maar ik voel me er niet heel comfortabel in. Dat kan. Ik zat thuis te denken wat ik wilde doen. Ik wilde weer voetballen, maar wist niet op welk niveau en bij welke club. Toen kwam Phillip. Dat was een mooi moment om in te stappen. We hebben een klik samen. Dat speelt dan ook mee."

De cirkel voor Pröpper is daarom rond, al is zijn avontuur naar eigen zeggen nog zeker niet voorbij. "Ik ben fit, maar moet nog wel wat stappen maken. Ik hoop mijn oude niveau weer aan te tikken. Alles gaat op de training steeds beter. Maar ik moest echt wel weer wennen aan de intensiteit. Nu train ik volledig mee. Dan is de volgende stap minuten maken. Daar ben ik wel gretig in. Nu ik begin, wil ik ook weer wedstrijden spelen."

Cocu neemt Pröpper zaterdagavond in de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen meteen mee. De Arnhemmers staan momenteel op de veertiende plaats in de Eredivisie en kenden een dramatische seizoensstart, maar lijken ondertussen weer het lek boven te hebben.