Nieuws

Update: Franse bond stapt naar de rechter na racistische uitlatingen naar spelers

Update: Franse bond stapt naar de rechter na racistische uitlatingen naar spelers

20-12-2022 16:39 Laatste update: 16:41

Aurélien Tchouaméni, Randal Kolo Muanu en Kingsley Coman hebben na het verliezen van de WK-finale racistische berichten ontvangen via sociale media. De drie spelers lieten grote kansen liggen om Frankrijk naar de volgende wereldtitel te schieten.

Muanu liep in de verlenging in zijn eentje op Emiliano Martínez af, maar de doelman voorkwam met zijn been een voorsprong van de Fransen. Tchouaméni en Coman misten vanaf de stip in de beslissende strafschoppenreeks. De drie gekleurde spelers kregen op Instagram te maken met emoji's van apengezichten. Tchouaméni en Kolo Muani schakelden uiteindelijk de reacties uit op de posts.

De FIFA bood in aanloop naar het WK een dienst aan om spelers te beveiligen tegen dergelijke reacties en heeft aangegeven de drie spelers te helpen indien dat wordt verzocht. Na het EK van 2021 kregen spelers van de Engelse nationale ploeg ook dergelijke reacties. Destijds miste Bukayo Saka de beslissende strafschop tegen Italië. 

Update: de Franse bond heeft besloten naar de rechter te stappen na de racistische uitlatingen van fans op sociale media. Coman en Tchouaméni misten een strafschop in de WK-finale en kregen te maken met veel haatdragende berichten. Bayern München veroordeelde de reacties richting Coman al: "De Bayern-familie staat achter jou, koning. Racisme hoort niet thuis in de sport of onze samenleving."

Voor Frankrijk is het niet het eerst dat spelers te maken krijgen met racistische uitlatingen. Kylian Mbappé was in 2021 al slachtoffer van dergelijk gedrag nadat hij een strafschop miste tegen Zwitserland. Mbappé beklaagde zich om het feit dat de bond geen hand uitstak. Dat is nu wel het geval.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!