Nieuws

Van Dijk over grote voorbeeld: De koning achterin, de rots in de branding

Van Dijk over grote voorbeeld: "De koning achterin, de rots in de branding"

14-11-2022 13:11

Virgil van Dijk reist volgende week als aanvoerder van het Nederlands elftal af naar het WK in Qatar. De 31-jarige centrumverdediger ziet Jaap Stam als zijn grote voorbeeld.

De huidige mandekker van Liverpool ziet een parellel tussen zijn eigen loopbaan en die van de oud-stopper. "De hele opbouw van zijn carrière vond ik mooi", zegt Van Dijk in een uitgebreid interview tegen Voetbal International. "Net als ik een verleden bij Willem II, daarna stapje voor stapje naar de absolute top. Maar het was vooral zijn krachtige uitstraling die indruk op me maakte."

Vol bewondering denkt Van Dijk terug aan de periode dat hij als kind naar Stam keek. "Hem vond ik echt geweldig. Daar keek ik als verdediger met speciale interesse naar. Jaap was voor mij altijd de koning achterin. Hij stónd er gewoon. De rots in de branding." De captain erkent dat Stam voetballend geen wereldtop was, maar zijn hele voorkomen vrijwel alles compenseerde.

"Ik denk dat destijds heel veel aanvallers vlak voor de aftrap dachten: Zo, bij hem ga ik vandaag niet in de buurt komen. Dan sta je als verdediger eigenlijk al met 1-0 voor. En dan die uitstraling dat er bij hem voor een tegenstander niets, maar dan ook hélemaal niets te halen viel."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!