Nieuws

Kabinet slaat kritiek uit de wind: 'We gaan naar Qatar, maar het wordt geen feest'

Kabinet slaat kritiek uit de wind: 'We gaan naar Qatar, maar het wordt geen feest'

01-11-2022 15:35

Het kabinet deinst niet terug van de kritiek die wordt geuit nadat bekend werd dat een delegatie naar het WK in Qatar wordt gestuurd. Sportminister Conny Helder is niet van plan van standpunt te veranderen. 

In de Tweede Kamer klonk dinsdag veel kritiek op het feit dat Nederland een delegatie naar Qatar stuurt. De WK-organisator kwam de laatste paar dagen wederom onder vuur te liggen. De organisator betaalt de reis en kaartjes van vijftig 'gewone fans' van elk deelnemend land, zolang er positieve PR wordt gemaakt voor de Golfstaat. "Dit is propaganda", stelde D66-kamerlid Jeanet van der Laan. 

Helder verklaart de berichten te hebben gelezen. "Maar dat verandert niets aan ons standpunt. We hebben besloten om een constructief-kritische dialoog met Qatar te blijven aangaan", reageert de sportminister. De kans bestaat ook dat Koning Willem-Alexander en minister president Mark Rutte de reis naar Qatar afleggen. "Daarover is nog geen besluit genomen", stelt Helder. 

De Telegraaf geeft een opmerkelijke mogelijke reden dat Nederland een delegatie stuurt. 'Door de oorlog in Oekraïne wordt Nederland afhankelijker van vloeibaar gas: Qatar behoort tot de belangrijkste gasexporteurs ter wereld. Ook helpt de golfstaat bij het evacueren van mensen uit Afghanistan. Nu géén regeringsdelegatie sturen, kan mogelijk tot tegenmaatregelen van Qatar leiden.'