Nieuws

Veel in het nieuws: wat is de VEB en hoe beïnvloedt het de koers bij Ajax?

Veel in het nieuws: wat is de VEB en hoe beïnvloedt het de koers bij Ajax?

9 april - 16:20

Recentelijk duikt de naam van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) regelmatig op in het nieuws rond Ajax, met name in de bestuurlijke discussies omtrent Alex Kroes, Michael van Praag, Sven Mislintat en Susan Lenderink. Maar wat is de VEB precies en welke rol speelt deze organisatie in de dynamiek rond de Amsterdamse voetbalclub. VoetbalNieuws.nl biedt in dit artikel verheldering over de VEB, een belangenbehartiger voor beleggers, en haar invloed op de gebeurtenissen bij Ajax.

Wat is de Vereniging van Effectenbezitters (VEB)?

De indirecte invloed van de VEB manifesteert zich vooral door het publiekelijk aan de kaak stellen van kwesties die volgens haar de rechten van beleggers schaden. In het geval van Ajax heeft de VEB zich uitgesproken tegen de handelswijzen en besluitvormingsprocessen die aan het licht zijn gekomen door de affaires rond Kroes, Van Praag, Lenderink en Mislintat. Zo heeft de VEB kritiek geuit op de manier waarop bepaalde transacties en bestuurlijke besluiten zijn genomen, en dringt aan op meer transparantie en verantwoording.

Door middel van openbare verklaringen, het stellen van kritische vragen tijdens aandeelhoudersvergaderingen, en soms het oproepen tot acties onder haar leden, tracht de VEB het bestuur van haar beursgenoteerde ondernemingen, inclusief Ajax, tot verantwoording te roepen. “Dat je iemand de sleutel van de kluis geeft, die echt in een keer twaalf transacties erdoorheen duwt. En op dat moment doe je: We hebben het niet geweten, we dachten dat hij te vertrouwen was. Dan heb je gewoon boter op je hoofd”, illustreert de kritiek die de VEB heeft geuit op bijvoorbeeld Lenderink.

Wat is de bevoegdheid van de VEB binnen Ajax?

Hoewel de VEB zelf geen wijzigingen kan afdwingen in de structuur of het beleid van Ajax, is de invloed via publieke opinie en media niet te negeren. De organisatie speelt een essentiële rol in het bevorderen van een cultuur waarin bedrijven worden aangemoedigd of zelfs gedwongen om verantwoording af te leggen aan hun aandeelhouders. Dit maakt de VEB een belangrijke speler in het ecosysteem rond beursgenoteerde Nederlandse bedrijven, waaronder ook Ajax valt.