Nieuws

Oranje Leeuwinnen tasten mis: zo zit het voetbal op de Olympische Spelen in elkaar

Oranje Leeuwinnen tasten mis: zo zit het voetbal op de Olympische Spelen in elkaar

29 februari - 15:25 Laatste update: 15:25

Oranje Leeuwinnen verloren woensdagavond van Duitsland. Hierdoor maakt het team van Andries Jonker geen kans meer om deel te nemen aan de Olympische Spelen van komende zomer in Parijs. VoetbalNieuws.nl vertelt hoe de verdeling van de tickets zit en hoe het toernooi in zijn werk gaat.

Vier jaar geleden wist Oranje zich wel voor de Spelen te plaatsen. Toen was de tweede plek op het WK voldoende voor Sarina Wiegman en haar team op zich te plaatsen. Dit jaar werkt de kwalificatie anders. De kwalificatie ging op basis van de prestaties in de Nations League. In de groepsfase van dit toernooi werd Nederland eerste en plaatste zich voor de halve finales van de Nations League.

Hoeveel plaatsen zijn er voor Europese landen?

In totaal waren er drie Europese tickets voor deelname aan de Spelen te verdelen. Frankrijk had als gastland echter al één van die tickets, waardoor er tijdens de Nations League twee tickets te vergeven waren. Frankrijk plaatste zich samen met Spanje voor de finale van Nations League. Hierdoor was er in de troostfinale nog één plek te vergeven. Duitsland ging er met dit laatste ticket vandoor, waardoor de Oranje Leeuwinnen komende zomer niet op de Spelen zijn te bewonderen.

Naar welke landen gaan de overige tickets?

In totaal doen er twaalf landen mee aan het vrouwenvoetbal op de Olympische Spelen. Naast de drie Europese tickets mogen Afrika, Azië en Zuid-Amerika ieder twee landen naar het toernooi sturen. Noord-Amerika en Midden-Amerika mogen gezamenlijk ook twee nationale elftallen afvaardigen. Het laatste ticket is voor een land uit Oceanië. Tot dusver hebben Brazilië, Colombia en de VS zich al geplaatst voor het toernooi. 

Competitieopzet van de Olympische Spelen

De twaalf deelnemende landen worden in drie poules onderverdeeld. Hiervan plaatsen de beste twee landen zich voor de knock-outfase. Ook de twee beste landen die derde worden gaan door naar de kwartfinale. Na de halve finale vindt de strijd plaats om de medailles.