Nieuws

Wat is het Bosman-arrest en waarom wordt dit vergeleken met de Super League?

Wat is het Bosman-arrest en waarom wordt dit vergeleken met de Super League?

21-12-2023 11:40

 Jean-Marc Bosman staat bekend om het Bosman-arrest. Hij eiste zijn vrijheid nadat zijn contract was afgelopen en kreeg uiteindelijk gelijk van het Europese Hof van Justitie. Het veranderde de voetbalwereld voor goed, maar wat houdt het Bosman-arrest precies in en waarom wordt deze beslissing vergeleken met de Super LeagueVoetbalNieuws zet het voor je op een rijtje.

Wat is het Bosman-arrest?

Op 15 december 1995 maakte het Europese Hof van Justitie haar uitspraak bekend in de zaak C-415/93. Het zal een uitspraak zijn die de voetbalwereld voor goed zal veranderen, want voetballer Jean-Marc Bosman krijgt gelijk. Hij had een rechtzaak aangespannen en stelde drie vragen. Zijn transfersommen na het aflopen van een contract in strijd met artikel 39 EEG-verdrag? Zijn nationaliteitsclausules in strijd met artikel 39 EEG-verdrag? en krijgt het arrest van het Hof terugwerkende kracht? Tot aan 1995 was het namelijk normaal dat voetbalclubs na afloop van een contract nog altijd een transfersom konden vragen voor een voetballer. Dat werd compleet van tafel geveegd door het Hof.

Bosman werd compleet in het gelijk gesteld. Voor spelers van wie het contract afgelopen was, kon niet langer een transfersom gevraagd worden en beperkingen van het aantal buitenlandse spelers werden opgeheven voor zover het spelers uit EU-landen betrof. De Europese Commissie maakte duidelijk dat zij de uitspraak niet zou beperken. Ook deed het Hof de uitspraak dat buitenlandse spelers die niet in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning, in strijd zijn met het Verdrag van Rome.

Wie is Jean-Marc Bosman?

Jean-Marc Bosman was een voetballer die speelde voor Club Luik. Die club kwam uit op het hoogste niveau van België begin jaren negentig. In de zomer van 1990 na afloop van zijn contract wilde Bosman vertrekkken en gaan uitkomen voor USL Dunkerque. Luik vroeg echter een torenhoge transfersom en daarom viel zijn deal in het water. Bosman liet het er niet bij zitten en stapte naar de rechter. Uiteindelijk ging hij in 1990 naar het Franse Saint-Quentin. Zijn carrière eindigde in 1996 bij CS Visé in België, maar Bosman had toen bijna honderd wedstrijden in de Jupiler Pro League achter zijn naam. Het aantal stokte bij 97 en hij scoorde vier goals. Ook speelde hij negen wedstrijden in de UEFA-Cup.

Jean-Marc Bosman als voetballer.
Jean-Marc Bosman als voetballer.

Wat hebben de Super League en het Bosman-arrest gemeen?

Veel gelijkenissen zijn te vinden tussen de uitspraak van het Europese Hof van Justitie in de zaak rondom Bosman en de Super League. De UEFA en FIFA werden hard op de vingers getikt en gingen met hun straffen of mogelijke straffen tegen de wet in. Daarom is nu de weg vrij voor clubs om hun eigen competities op te zetten. Iets wat voor het besluit niet kon. Wederom heeft een beslissing van de rechter dus gezorgd voor een aardverschuiving in de voetbalwereld.