Opinie

Van Basten reageert: 'Brobbey moet als een grote jongen kritiek kunnen krijgen'

Van Basten reageert: 'Brobbey moet als een grote jongen kritiek kunnen krijgen'

04-12-2023 23:46

Marco van Basten vindt dat Brian Brobbey een groter incasseringsvermogen moet hebben. De analist van Ziggo Sport sprak maandagavond bij Rondo wederom over de Ajax-spits, die volgens hem alle ingrediënten heeft om een topspits te worden, behalve een goede techniek.

Brobbey zei na afloop van NEC – Ajax dat hij Van Basten het ongelijk wil bewijzen. Van Basten wordt een dag later gevraagd of hem dat ook gelukt is. "Ja, zonder meer", antwoordt hij. "Het lijkt alsof ik tegen hem ben, maar dat is helemaal niet zo. Het is een jongen die explosief is, sterk en snel. Dan heeft hij eigenlijk alles wat een spits moet hebben. Maar de techniek, die er ook bij hoort als je een hele goede spits wil zijn, heeft hij het minst."

Volgens de analist heeft dat vooral te maken met de jeugdopleiding van Ajax. "Je zou zeggen: als je bij Ajax opgeleid wordt, dan wordt het een heel pakket. Dat mist hij een beetje, en dat is zonde. Die slaan zichzelf alsmaar op de borst, maar ze zijn bij Brobbey vergeten aan zijn techniek te werken. Technisch vind ik hem beperkt. In principe zou je met al het materiaal dat hij heeft een geweldige spits kunnen maken. Ik zeg niet dat hij niet kan voetballen, maar zijn techniek zou veel beter kunnen zijn. Dan heb je echt een klasback in je team."

Van Basten vindt tenslotte dat hij niet te ver is gegaan in zijn kritiek op Brobbey en dat de Ajacied best wat mag incasseren. "Hij is naar Leipzig gegaan, hij werd zwaar betaald en hij is een grote jongen. Dan moet hij ook als grote jongen kritiek moeten kunnen krijgen. Brobbey is voor professionele bedragen naar Leipzig gegaan, voor professionele bedragen weer terug gekomen en heeft bovendien een zwaar contract gekregen. Er mag hem echt wel wat gezegd worden."

Bekijk de nieuwste aflevering van TITELSTRIJD met Kevin Hofland, Willy van de Kerkhof, een terugblik op Feyenoord - PSV, de buitenkansjes op de transfermarkt voor Ajax én de top drie grootste talenten uit de Eredivisie!