Nieuws

Nederland gaat vol voor WK vrouwen in 2027: gezamenlijk bid officieel ingediend

Nederland gaat vol voor WK vrouwen in 2027: gezamenlijk bid officieel ingediend

27-11-2023 21:22

Nederland heeft een officieel bod ingediend voor de organisatie van het WK vrouwenvoetbal in 2027. Dat heeft de KNVB maandagavond bekendgemaakt. Samen met België en Duitsland moet het eindtoernooi naar ons land worden gehaald.

'De KNVB, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de vijf gemeentes Amsterdam, Eindhoven, Enschede, Heerenveen en Rotterdam hebben hun handtekening gezet onder een convenant voor het WK Bid BNG 2027', klinkt het in een statement van de bond. 'Hiermee is de samenwerking tussen de Nederlandse overheid en de speelsteden voor de mogelijke organisatie van het mondiaal landentoernooi voor vrouwen over vier jaar in België, Nederland en Duitsland bekrachtigd.'

Op 8 december leveren de drie mogelijke gastlanden een dossier in bij de FIFA, waarin duidelijk wordt hoe het toernooi tot een succes kan worden gemaakt. Nederland zou zodoende het tweede eindtoernooi in tien jaar kunnen gaan organiseren. In 2017 waren ‘we’ gastheer van het Europees kampioenschap, dat ook werd gewonnen.

De KNVB ziet het halen van het WK als een vliegwiel voor vrouwenvoetbal in Nederland. 'Het WK 2027 moet voor een volgende reuzensprong zorgen, waarbij er ook specifieke ambities bestaan om meer vrouwen in vertegenwoordigende functies als trainer, bestuurder en scheidsrechter te realiseren.'

Er zijn echter nog twee concurrenten voor de organisatie. Brazilië en een samenwerking tussen de Verenigde Staten en Mexico zouden nog in de weg kunnen liggen. Afgelopen vrijdag liet Zuid-Afrika weten zich te hebben teruggetrokken.