Interview

PSV-legende verwacht 'serieuze kraker' tegen Twente: 'Langzaam op weg naar titel'

PSV-legende verwacht 'serieuze kraker' tegen Twente: 'Langzaam op weg naar titel'

23-11-2023 15:00
Author profile picture

Bob van der Laan

Zaterdag staan FC Twente en PSV tegenover elkaar en dat betekent een clash tussen de twee clubs waarvan Willy van de Kerkhof het shirt droeg. Voor zijn geliefde club is het de eerste échte krachtmeting van het Eredivisie-seizoen, waarin nog geen punt gemorst werd. VoetbalNieuws.nl sprak met de 63-voudig international over zijn tijd in Enschede en Eindhoven en wat er op het spel staat in de Grolsch Veste.

Aan zijn tijd bij FC Twente houdt Van de Kerkhof een geweldig gevoel over. Samen met broer René beleefde de oud-voetballer daar zijn doorbraak in het betaald voetbal, voordat de tweeling in 1973 naar Eindhoven verkaste. "Dat was een geweldige tijd en die is goed voor ons geweest. Dat je niet direct meteen bij een topclub zit, maar bij een goede club. Dat we daar ook de kansen gekregen hebben, om zo uit te groeien tot de voetballers die we zijn geworden. Bij PSV hebben we daar eigenlijk de vruchten van geplukt", legt de oud-voetballer uit.

In totaal droeg de Lid van Verdienste van PSV het rood-witte shirt maar liefst 418 keer. In de zeventien seizoenen bij PSV kroonde Van de Kerkhof zich zes keer tot landskampioen en won het de KNVB-Beker drie keer. Ook buiten Nederland kende de middenvelder successen. Zo werd in 1978 de UEFA Cup en in 1988 de Europa Cup I gewonnen. Tijdens de finale van 1978 zorgde de middenvelder voor het openingsdoelpunt tegen SC Bastia.

Spelers van Twente van hoog niveau

Voorheen maakte spelers vaker en sneller de overstap van FC Twente naar PSV, maar dat gaat volgens Van der Kerkhof wel langzaam een beetje voorbij. "Ik denk dat de spelers van Twente op een hoog niveau zitten. Er zijn wel een paar spelers bij Twente die passen bij PSV, maar ik ga geen namen noemen. Ik ken ze ook allemaal niet zó goed. Een verdediger die bij PSV zou passen zit er zeker bij. Maar dat zijn dan wel enkele spelers", meent Van de Kerhof, die ook weet dat de verdedigers van Twente vaak worden geroemd. Afgelopen seizoen viel de naam van Mees Hilgers dan ook niet zomaar in Eindhoven.

Naast dat we Van de Kerkhof tegenwoordig kennen van zijn vele uitspraken over PSV, zijn de gevoelens richting zijn eerste profclub nog altijd sterk. "Ik kom nog regelmatig bij Twente. Ook een ploeg die zeker, naast PSV, aan mijn hart ligt. Ik zie er naar uit zaterdag, om de clubs tegen elkaar te aanschouwen. De eerste échte krachtmeting voor PSV in de competitie. Ik ben reuze benieuwd en denk dat het een heel lastige wedstrijd gaat worden, tussen twee goed voetballende ploegen."

Serieuze kraker

Een uitstapje naar Twente is niet zo gemakkelijk gewonnen, vorig seizoen verloren de Eindhovenaren zelfs met 2-1, waar het bezoek daarvoor nog in een 3-3 gelijkspel eindigde. De laatste keer dat PSV een overwinning wist te boeken in Enschede was in januari 2017, toen de bezoekers met 0-2 te sterk waren. "Ik denk toch dat PSV wel iets verder is dan Twente. Maar dat neemt niet weg dat het niet de minste wedstrijd is. Topwedstrijden zijn altijd leuk om te zien. Maar ik verwacht een kleine overwinning voor PSV. Het is een topwedstrijd op zich om te zien. En daar kunnen spelers van Twente zich ook weer in optrekken. Het is een serieuze kraker in de Eredivisie."

Op weg naar landstitel

Voor PSV wacht er een maand van de waarheid. Na twaalf wedstrijden heeft de ploeg van Peter Bosz de volle buit van 36 punten binnen. Met een overwinning in Enschede kan PSV een grote stap richting de titel zetten. "Dat zeker. De komende weken speel je tegen Twente en daarna tegen Feyenoord en AZ, die kennen de status van PSV. Ik denk dat het goed is hoe die status in de top vier van Nederland is. Het lijkt mij heel leuk om te zien hoe PSV de komende wedstrijden toont waar zij staan in Nederland. Het wordt een leuke maand! Ik denk dat PSV langzaam op weg is naar eindelijk weer een landskampioenschap."

Zaterdag om 18.45 is het voor PSV het eerste uur van de waarheid, als dan de uitwedstrijd tegen FC Twente op het programma staat.