B-keuze Nederland ploetert, lijkt ten onder te gaan, maar komt op tijd boven

08-06-2022 22:37 Laatste update: 09-06-2022 00:01

Het B-elftal van Nederland heeft een benauwde 1-2 zege geboekt op Wales. In de slotfase leek Oranje de rekening gepresenteerd te krijgen voor een bijzonder moeizame pot. In de 92ste minuut werd het 1-1, waarna Wout Weghorst een minuut later met een prachtige vallende kopbal de drie punten veiligstelde voor Oranje.

De eerste helft werd er één om snel te vergeten. Oranje trad aan met elf andere namen dan in het duel met België (1-4 zege) en wist geen indruk te maken. Voor het eerst sinds de verloren achtste finale tegen Tsjechië (2-0) op EURO 2020 kwam Oranje voor rust tot geen enkel schot op doel. Wales - zonder gevestigde namen als Gareth Bale en Aaron Ramsey - was de bovenliggende partij en creëerde meer mogelijkheden dan Oranje voor de theepauze.

Jordan Teze - net als Schouten debuterend voor Oranje - pakte na amper drie minuten voetballen al een twijfelachtig record. De PSV'er zette een onhandig blok in op het middenveld en moest die actie bekopen met een gele kaart. Daarmee schoot hij Orlando Trustfull uit de boeken als 'snelste kaartenpakker ooit als debutant'.

Na rust schoot de ploeg van bondscoach Louis van Gaal uit de startblokken. Na een goede breedtepass van Schouten, die in de rust op de complimenten van NOS-analist Rafael van der Vaart kon rekenen, stond Koopmeiners vogelvrij op de rand van het strafschopgebied. Vanaf die positie pegelde de Atalanta Bergamo-middenvelder de bal tegendraads in de linkeronderhoek: 0-1. In zijn zevende interland namens Oranje was de voormalig AZ-captain voor het eerst trefzeker.

Oranje ging in het restant van de wedstrijd iets soepeler voetballen, alhoewel grote kansen uitbleven. Frenkie de Jong en Steven Bergwijn waren de eerste invallers aan de kant van Oranje. Jerdy Schouten en Cody Gakpo verlieten het veld na 67 minuten spelen. Het publiek in Cardiff City veerde een kwartier voor tijd op toen Bale als invaller binnen de lijnen kwam.

Het duel leek af te stevenen op een minimale overwinning, totdat Rhys Norrington-Davies in de 92ste minuut voor de 1-1 zorgde. Daarmee leek Oranje de deksel op de neus te krijgen na een moeizame wedstrijd. Weghorst zorgde in de laatste minuut voor opluchting bij Van Gaal door fraai binnen te koppen na een piekfijne voorzet van Tyrell Malacia: 1-2.