Exclusive

Cruciaal duel in Athene: de scenario's voor Oranje richting EK-kwalificatie

Cruciaal duel in Athene: de scenario's voor Oranje richting EK-kwalificatie

16-10-2023 07:58

Het Nederlands elftal speelt maandagavond een cruciale EK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland. Waarom wordt deze als dusdanig belangrijk beschouwd en wat zijn de scenario's voor Oranje? VoetbalNieuws zette ze voor je op een rijtje!

De stand en het resterende programma in poule B

1. Frankrijk (6-18)
2. Griekenland (6-12)
3. Nederland (5-9)
4. Ierland (6-3)
5. Gibraltar (5-0)

De nummers een en twee kwalificeren zich rechtstreeks voor het EK.

Maandag 16 oktober: Griekenland - Nederland, Gibraltar - Ierland
Zaterdag 18 november: Nederland - Ierland, Frankrijk - Gibraltar
Dinsdag 21 november: Gibraltar - Nederland, Griekenland - Frankrijk

Scenario 1: Nederland wint van Griekenland

Uiteraard is een zege het beste scenario voor Oranje. Wanneer Nederland 'gewoon' wint in Athene, komt het in punten gelijk met Griekenland en heeft het een wedstrijd extra te goed. Wanneer het vervolgens gezamenlijk minimaal vier punten pakt tegen Ierland en Gibraltar, is het geplaatst voor het EK.

Scenario 2: Nederland speelt gelijk tegen Griekenland

Ook bij een gelijkspel is er nog geen man over boord. Sterker nog, ook dan heeft Nederland nog alles in eigen hand. Wanneer Oranje vervolgens wint van Ierland en Gibraltar en Griekenland verliest van Frankrijk, eindigt het qua punten sowieso op de tweede plaats. Mochten de Grieken een stunt weten te realiseren tegen de Fransen en Oranje haar beide wedstrijden winnen, dan eindigden Nederland en Griekenland in puntenaantal gelijk en telt het onderlinge resultaat. Oranje won haar thuiswedstrijd tegen Griekenland met 3-0 en is, bij een gelijkspel in Athene, in dat opzicht dus beter.

Scenario 3: Nederland verliest van Griekenland

Bij een nederlaag heeft Oranje plaatsing voor het EK niet meer in eigen hand. Het verschil met Griekenland wordt dan zes punten, al heeft Oranje uiteraard een wedstrijd minder gespeeld. Wanneer Oranje verliest, heeft Griekenland aan een salonremise tegen Frankrijk genoeg om zich te plaatsen voor het EK. Oranje moet dan dus hopen dat het reeds geplaatste Frankrijk haar plicht doet en wint van de Grieken, zodat het bij een eventueel gelijk puntenaantal qua onderling resultaat alsnog naar het EK kan.

Play-offs kunnen altijd nog uitkomst bieden

Als Nederland onverhoopt als derde eindigt in de kwalificatiepoule, dan bieden de play-offs nog uitkomst. Oranje is daar sowieso voor geplaatst, omdat het tijdens de vorige editie van de Nations League poulewinnaar was. De hoogstgeplaatste landen die zich niet rechtstreeks hebben gekwalificeerd voor het EK, nemen hier ook aan deel. Oranje zou dan twee do-or-die-wedstrijden moeten winnen om alsnog een ticket te grijpen voor het EK in Duitsland.