Nieuws

Hoeveel verdienen de Spaanse clubs in LaLiga aan tv-gelden?

Hoeveel verdienen de Spaanse clubs in LaLiga aan tv-gelden?

14 september - 14:10 Laatste update: 14:14

LaLiga is één van de grootste voetbalcompetities ter wereld. Ploegen als FC Barcelona, Real Madrid en Atlético Madrid domineren al jaren het voetbal en staan te boek als één van de grootse ploegen ter wereld. Voetbalnieuws zocht voor je uit hoeveel TV-gelden deze populaire competitie opleveren.

In totaal mogen de Spaanse competitie maar liefst 1.85 miljard euro per jaar verdelen. Daarmee is het de tweede grootste competitie ter wereld, na de Premier League. De nummer één mag op een bedrag van 158 miljoen euro rekenen terwijl de nummer laatst 'slechts' 48.5 miljoen euro verdient. Waar in andere landen het gat tussen de nummer één en de rest gigantisch groot is, valt dat in Spanje reuze mee. Het verschil tussen de nummer één en twee is slechts vier miljoen euro.

Toch is dit bedrag iets te kort door de bocht. Het bedrag is ongeveer een schatting aangezien de Spaanse bond er voor kiest om 50% van het geld af te laten hangen van de ranglijst en 50% hangt af van prestaties van de club buiten het sportieve gedeelte om. Denk hierbij aan voornamelijk aan kaartverkoop. LaLiga stelt het namelijk erg op prijs als er op TV volle stadions te zien zijn en dat wordt dus ook beloond. In de praktijk zitten Spaanse stadions vaak vol waardoor de bedragen onder in de tabel vrij specifiek zijn, maar dus niet volledig kloppen.

FC Barcelona eindigde als eerste in de competitie en streek dus het meeste geld op. Degradant Elche moest het doen met 46 miljoen euro (dit seizoen dus 48). Klagen mogen ze wellicht niet doen. Ajax staat in de Eredivisie bovenaan en streek afgelopen jaargang slechts elf miljoen euro op, vier keer minder dan de nummer laatst in Spanje.

Hieronder vind je een overzicht van de totaal uitgekeerde tv-gelden (in euro's) aan de LaLiga-clubs in het seizoen 2023/2024!

Totaal te behalen prijzengeld seizoen 2023/24

1. €158 miljoen
2. €154 miljoen
3. €115 miljoen
4. €85 miljoen
5. €80 miljoen
6. €77 miljoen
7. €73 miljoen
8. €73 miljoen
9. €66 miljoen
10. €65 miljoen
11-20. €904 miljoen

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s