Nieuws

Waarom is de naam van voetbalclub 'Glasgow Rangers' veranderd in 'Rangers FC'?

Waarom is de naam van voetbalclub 'Glasgow Rangers' veranderd in 'Rangers FC'?

28-08-2023 12:25

PSV moet voor de tweede keer in één jaar tijd afrekenen met Rangers FC om de groepsfase van de Champions League te spelen. Ruim tien jaar geleden hadden de Schotten nog een andere naam: Glasgow Rangers. Waarom is de club van naam veranderd? VoetbalNieuws legt het je uit.

Juni 2012: Glasgow Rangers wordt failliet verklaard

Na 140 jaar actief te zijn geweest hield het in 2012 op voor Glasgow Rangers. De Schotten, die toen der tijd liefst 54 titels hadden gewonnen en daarmee wereldwijd recordhouder waren, kampten met een schuldenlast van liefst 68 miljoen euro. Daar had de Britse belastingdienst genoeg van en daarom werd de club officieel failliet verklaard.

Gevallen Glasgow Rangers maakt doorstart

Charles Green, de toenmalig eigenaar van Glasgow Rangers, was niet van plan om de club helemaal te laten verdwijnen en kocht de activa van de club op voor zo’n zeven miljoen euro. Vanaf moment kon de club een doorstart maken onder de naam Rangers FC, de naam die de club tot op de dag van vandaag nog steeds draagt.

Drie keer kampioen in vier jaar tijd

Volgens de regelgeving van de Schotse voetbalbond werd Rangers FC teruggezet naar de vierde divisie en dus moest er een flinke opmars worden gemaakt. Dat lukte al snel. In de eerste vier jaar werd Rangers FC drie keer kampioen en daarmee was promotie naar het hoogste niveau in Schotland een feit. Dat leidde uiteindelijk in het seizoen 2020/21 tot het eerste landskampioenschap in de Scottisch Premiership sinds 2010/11.