Exclusive

'Feyenoord wil Sinisterra terughalen': zo verloopt de carrière van de Colombiaan

'Feyenoord wil Sinisterra terughalen': zo verloopt de carrière van de Colombiaan

14-08-2023 11:58

Feyenoord hoopt deze zomer nog een terugkeer van Luis Sinisterra te kunnen realiseren. De Colombiaan vertrok in 2022 voor 25 miljoen euro van Rotterdam naar Leeds United, maar is ondertussen gedegradeerd naar het Championship. Hoe verloopt zijn carrière tot dusver?

Sinisterra werd op 17 juni 1999 geboren in Santander de Quilichao, Colombia. Hij begon bij een amateurclub uit zijn geboorteplaats, om vervolgens via Colo Colo Caloto en Boca Juniors de Cali een overstap te maken naar Once Caldas, één van de meest succesvolle profclubs uit het Zuid-Amerikaanse land. Daar maakte de toen 17-jarige Sinisterra op 19 maart 2016 zijn officiële profdebuut. Hij speelde in totaal 47 wedstrijden voor Once, scoorde daarin zes keer en gaf vijf assists.

In de zomer van 2018 kwam Feyenoord om de hoek kijken. De Rotterdammers maakten twee miljoen euro over aan Once Caldas, dat hem ondertussen had opgeleid tot een talentvolle buitenspeler. Die status maakte hij in zijn debuutseizoen 2018/2019 echter nog niet helemaal waar. Sinisterra kwam immers voor het eerst in zijn leven in een ander land te wonen en moest nogal wennen, maar maakte in de openingswedstrijd tegen De Graafschap (2-0 verlies) tien minuten voor tijd wel al zijn debuut onder Giovanni van Bronckhorst.

Gescheurde kruisband in 2020

Sinisterra kreeg van Feyenoord de tijd en ruimte om zich te ontwikkelen, wat zijn vruchten meer dan afwierp. Onder Jaap Stam kwam hij een seizoen later met 21 optredens al veel meer in actie. In februari 2020 raakte de aanvaller echter ernstig geblesseerd aan zijn kruisband, waardoor hij maanden aan de kant stond.

Plek in Conference League-team van het jaar

Op 10 december 2020 maakte hij onder Dick Advocaat zijn rentree in Feyenoord 1 en sindsdien was Sinisterra uit geen enkele basis weg te denken, ook niet onder Arne Slot. Samen met onder meer Steven Berghuis, Bryan Linssen, Cyriel Dessers en Reiss Nelson, vormde hij twee seizoenen lang de vaste aanval van de Rotterdammers, met als absolute hoogtepunt de finale van de Conference League tegen AS Roma. Sinisterra's vele acties, doelpunten en assists in het nieuwe Europese toernooi leverden hem een verkiezing tot UEFA Talent van het Jaar op en een plekje in het team van het Conference League-seizoen.


Luis Sinisterra namens Feyenoord in actie in de Conference League-finale van 2022 tegen AS Roma.

Duurste uitgaande Feyenoord-transfer van dat moment

113 officiële wedstrijden, 35 goals en 29 assists verder bleek Sinisterra uiteindelijk niet meer te houden voor Feyenoord. Leeds United, op dat moment nog uitkomend in de Premier League, klopte op de deur en maakte hem met 25 miljoen euro op dat moment de duurste uitgaande transfer van de Stadionclub ooit.

Sinisterra kwam 24 keer in actie voor The Whites en kon niet voorkomen dat zijn ploeg afgelopen seizoen degradeerde naar het Championship. Nu Feyenoord een linksbuiten nodig heeft, komt haar goedlachse oude bekende weer in beeld. Met Champions League-voetbal, een vaste basisplaats en een zinderende titelstrijd in het vooruitzicht, zou Sinisterra zomaar weer eens het publiek in De Kuip op de banken kunnen krijgen. Naar verluidt zou er al contact met zijn entourage zijn opgenomen, in eerste instantie over een huurdeal. Het liedje 'Que si, que no, que Luis Sinisterra' kan wellicht snel weer uit de kast worden gehaald.