Reactie

Ambitieuze Blind verklaart keuze voor Girona: 'Ik ga niet voor Oranje bedanken'

Ambitieuze Blind verklaart keuze voor Girona: 'Ik ga niet voor Oranje bedanken'

08-07-2023 12:18

Daley Blind is blij zijn transfer naar Girona FC te hebben afgerond. De Oranje-international kon van Bayern München ook naar de zandbak, maar heeft nog altijd de ambitie om in een topcompetitie en het Nederlands elftal te spelen. Dat vertelt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Blind denkt dat de Spaanse club goed bij hem past. "Na mijn vertrek bij Ajax kon ik er afgelopen winter al heen. Ik was toen al enthousiast over hun verhaal en het project. Dit is een club die sinds 2017 onderdeel is van de City Football Group. Ze spelen momenteel voor de tweede keer in hun bestaan op het hoogste niveau in Spanje en hebben een reële ambitie."

Blind voegt daaraan toe dat Girona niet met financieel geweld de top wil bestormen, zoals andere clubs die bij de City-groep zijn aangesloten vaak wel doen. "Nee, ze willen geleidelijk aan groeien. Eerst een stabiele ploeg in La Liga worden na de tiende plek vorig seizoen en van daaruit méér. In de winterstop was een transfer al reëel, maar toen kwam Bayern München er nog tussendoor."

Girona staat bekend als een ploeg dat de voetballende oplossingen zoekt, typisch Spaans dus. "Anders waren ze ook niet bij iemand als ik uitgekomen, hè", zo vervolgt Blind, die goede gesprekken voerde met Miguel Sánchez, de coach. "Die heeft zelf meer dan driehonderd profduels gespeeld in Spanje en wil echt voetballen van achteruit. Als je met drie man opbouwt, kan ik als linksback één van die drie opbouwers zijn, is de gedachte. Centrale verdediger in een defensie met vijf man kan ook. En eventueel op het middenveld. Dezelfde posities dus die er altijd ter sprake komen als het over mij gaat."

Blind verklaart dat hij aanbiedingen heeft gehad vanuit het Midden-Oosten, maar dat hij op zijn 33-jarige leeftijd nog altijd de ambitie heeft om in een topcompetitie te spelen. Bovendien voelt hij zich nog fit genoeg om daarin mee te draaien. "Gespeeld in Nederland, Engeland, Duitsland en Spanje, dat staat wel mooi op je cv. Ik zei vroeger ook altijd dat Spanje mij als voetballand beter zou liggen dan Engeland."

Of hij nog beschikbaar is voor Oranje? "Ja, zeker. Ook daarin blijf ik ambitieus. Ronald Koeman heeft me de laatste twee interlandperiodes opgeroepen, ondanks dat ik bij Bayern weinig speelde. Het is de bedoeling dat ik nu weer veel ga spelen bij Girona, dus wie weet wat er nog in zit. Maar sowieso: ook nu mijn rol bij Oranje veranderd is, ga ik niet bedanken. Voor het Nederlands elftal bedank je nooit zelf als speler. Dat is hoe ik het zie."