Opinie

Olsen snapt Ajax-interesse in Hjulmand: 'Zoeken iemand die zo over voetbal denkt'

Olsen snapt Ajax-interesse in Hjulmand: 'Zoeken iemand die zo over voetbal denkt'

31-05-2023 21:16

Morten Olsen vindt het niet gek dat Kasper Hjulmand wordt genoemd als mogelijke nieuwe Ajax-trainer. De Amsterdammers hebben nog altijd geen duidelijkheid gegeven over de toekomst van huidig coach John Heitinga, maar lijken achter de schermen al met het een en ander bezig. Olsen, net als Hjulmand een Deen, zwaaide tussen 1997 en 1998 de scepter bij Ajax en kent het klappen van de zweep.

De Telegraaf bracht dinsdagavond het nieuws naar buiten dat Ajax aan onder andere Hjulmand zou denken als mogelijke opvolgers van Heitinga. Eerstgenoemde is nu nog bondscoach van Denemarken. "Het is een club met een bepaalde filosofie over het spel, die onderweg natuurlijk wel verandert", aldus Olsen in gesprek met Tipsbladet over Ajax. "Maar ze zoeken coaches die niet zo over het spel denken. Het gaat om dominant zijn en op die manier kampioenschappen en wedstrijden winnen. Er zitten elke wedstrijd ruim 50.000 fans, die niet alleen verwachten dat er gewonnen wordt, maar ook de manier waarop belangrijk vinden."

Hij stelt dat het er daardoor niet makkelijker op wordt, mocht Hjulmand inderdaad bij Ajax aan de bak gaan. "Maar als je net zo over voetbal denkt, is het een fantastische plek omdat je dat zelf ook al eist." De 73-jarige oefenmeester vindt dat de Deen vrijwel hetzelfde over voetbal denkt en dat het daarom niet gek is dat Ajax bij hem uitkomt. "Door zijn prestaties, maar ook door zijn kijk op voetbal." Denemarken bereikte onder Hjulmands leiding in 2021 de finale van het EK.

De Deense bondsvoorzitter Peter Møller noemde het 'dikverdiend' dat Hjulmand op het wensenlijstje staat in de Johan Cruijff Arena, maar wil naar alle waarschijnlijkheid niet meewerken aan een vertrek van zijn goudhaantje. De coach heeft immers nog een doorlopend contract.