Exclusive

Hoe verloopt de carrière van Fred Rutten, die PSV naar CL-voetbal moet leiden?

Hoe verloopt de carrière van Fred Rutten, die PSV naar CL-voetbal moet leiden?

28-05-2023 08:53 Laatste update: 11:45

Na het vertrek van Ruud van Nistelrooij bij PSV neemt Fred Rutten zondagmiddag de honneurs waar. Voor de trainer is dat geen onbekend terrein, maar waar stond de coach eerder al langs de lijn? VoetbalNieuws neemt de carrière van Rutten onder de loep.

Rutten doorliep als voetballer de jeugdopleiding van FC Twente en speelde uiteindelijk 307 maal in het eerste van de Tukkers. Veelal kwam de speler uit als centrale verdediger. Voor het EK van 1988 werd Rutten wel opgeroepen, maar uiteindelijk viel hij toch af. In totaal speelde de voormalig prof één interland en moest hij zijn profcarrière beëindigen in verband met verouderde heupen op 29-jarige leeftijd.

Start van zijn trainerscarrière
Na zijn actieve loopbaan begon Rutten als teambegeleider bij FC Twente. Na meerdere jaren als assistent-trainer nam Rutten in het seizoen 1999/00 het stokje over als hoofdtrainer van de Tukkers. Zijn tweede seizoen was direct succesvol. De ploeg van Rutten wist beslag te leggen op de KNVB Beker door PSV op strafschoppen te verslaan in De Kuip.

Tussen 2001 en 2006 stond Rutten onder contract bij PSV. Bij de Eindhovenaren was de trainer eerst verantwoordelijk als hoofd jeugdopleidingen en na één seizoen werd hij toegevoegd aan de technische staf. Onder hoofdtrainer Guus Hiddink werd er meermaals een kampioenschap gevierd en zelfs de halve finale van de Champions League bereikt. Toch besloot Rutten in 2006 terug te keren naar Twente om aan de slag te gaan als trainer en technisch directeur. Prijzen werden er niet gepakt, maar onder zijn leiding beging Twente een opmars in de Eredivisie. Zijn spel was dermate goed dat PSV hem al snel polste om terug te keren als hoofdtrainer, maar daar besloot Rutten niet op in te gaan.

Begin van een opmars
In 2008 kwam naar buiten dat Rutten aan de slag zou gaan als trainer van Schalke 04. "Het is een uitdaging dat ik in een grote liga bij een grote club aan het werk mag", vertelde Rutten op de clubsite van Twente over zijn aanstaande vertrek. Een uitdaging werd het zeker voor de trainer. 37 wedstrijden hield de Nederlander het vol in Duitsland waarna hij door tegenvallende resultaten weg werd gestuurd. "Ze hebben mij verteld dat er na dit seizoen voor mij geen toekomst meer is bij Schalke", gaf Rutten aan tegenover de Bild.

PSV wist niet hoe snel ze toe moesten slaan en legde de trainer vrij snel vast als hoofdtrainer. Succesvol werd zijn periode echter niet. In ruim twee jaar eindigde de ploeg tweemaal als derde in de Eredivisie. Meermaals stond zijn positie onder druk, maar nadat Rutten zelf aangaf na drie seizoenen te willen stoppen ging het bergafwaarts. De Eindhovenaren gingen meerdere keren hard onderuit en de clubleiding besloot Rutten vroegtijdig op straat te zetten. Assistent-trainer Erik ten Hag besloot zich solidair te verklaren en pakten ook zijn biezen.

In de zomer van dat jaar tekende Rutten een contract bij Vitesse. Succesvol werd dat jaar zeker. Alle doelstellingen werden behaald en de club wilde dolgraag door met de trainer. Toch besloot Rutten na een jaar al weer te vertrekken. Binnenskamers zou een deel van de spelersgroep niet met Rutten overweg kunnen en gaf hij zelf aan 'een verschil in visie' te zien met de directie. "Er is geen enkel conflict tussen mij en de clubeigenaar. We hebben fundamentele gesprekken gevoerd, maar het blijkt dat onze visies te ver uiteen lopen", gaf Rutten aan.

Een jaar lang zat Rutten zonder club toen Feyenoord aanklopte voor de Gelderlander. "Fred Rutten is een ervaren oefenmeester die heeft aangetoond spelers beter te kunnen maken en teams vaak aantrekkelijk en goed te laten voetballen. De clubleiding was dan ook unaniem van mening dat hij de juiste man is om het straks, na een paar mooie jaren, over te nemen van Ronald Koeman", gaf voormalig technisch directeur Martin van Geel aan op de clubsite. Toch beperkte Rutten het Rotterdamse avontuur tot één seizoen omdat hij te weinig progressie zag bij de Rotterdammers. Vlak voor het einde van het seizoen werd Rutten ontslagen en opgevolgd door Giovanni van Bronckhorst.

Buitenlandse avonturen
Rutten besloot in de hier op volgende jaren zijn geluk buiten de landsgrenzen te zoeken. Al-Shabab werd de nieuwe club van de Nederlander, maar na vijftien wedstrijden besloot de club hem al weer op straat te zetten. De KNVB polste hem hierna voor een rol als technisch directeur bij de voetbalbond, maar zelf gaf Rutten de voorkeur aan een rol op het veld. "Er is ook contact geweest, maar ik heb laten weten dat ik nog op het veld wil staan", gaf hij aan tegenover Tubantia waarna hij een contract tekende bij Maccabi Haifa. Technisch directeur Mo Allach haalde de ervaren trainer naar Israël, maar nadat Allach zelf werd weggestuurd besloot Rutten ook op te stappen na nog geen jaar in Israël. "Mo heeft mij gehaald en ik ben solidair aan hem. Vandaar dat ik om ontbinding van mijn contract heb gevraagd", vertelde Rutten.

Wat volgde was een verbintenis met RSC Anderlecht. De Belgische club zat in een crisis en Rutten kon de club er niet bovenop helpen. Na protesten van de supporters en tegenvallende resultaten was het al snel weer gedaan met het Belgische avontuur van de trainer. Drie maanden duurden zijn contract. "We gaan in de beste verstandhouding en met wederzijds respect uit elkaar. We wensen Fred veel succes in zijn verdere carrière", vertelde toenmalig technisch directeur Frank Arnesen op de clubwebsite.

Rumoerige terugkeer in Eindhoven
Afgelopen seizoen werd Rutten teruggehaald naar PSV om Ruud van Nistelrooij te assisteren. Het werd een seizoen vol pieken en dalen. Zowel de Johan Cruijff Schaal als de KNVB Beker werden in de wacht gesleept, maar na onrust in de technisch staf besloot Van Nistelrooij op te stappen. Aan Rutten nu de taak om Champions League-voetbal veilig te stellen want zoals hij zelf stelt, "PSV is een grote club, daar hoort Champions League-voetbal."

Zondagmiddag gaat PSV m 14.30 uur op bezoek bij AZ. De Eindhovenaren hebben aan een punt genoeg om Champions League-voetbal veilig te stellen.