Exclusive

De grootste en meest iconische comebacks uit de historie van de Champions League

De grootste en meest iconische comebacks uit de historie van de Champions League

19-04-2023 07:45 Laatste update: 09:56

Bayern München moet woensdagavond in eigen huis een 3-0 achterstand tegen Manchester City zien goed te maken om de halve finales van de Champions League te bereiken. Een enorme, maar zeker geen onmogelijke klus, zo wijst de geschiedenis uit. VoetbalNieuws zet de grootste comebacks uit de historie van het miljarenbal voor je op een rijtje!

Ajax - Tottenham Hotspur (2019)

Eentje die nog altijd zeer doet in het Nederlandse voetbalhart. Ajax en Tottenham Hotspur namen het vier jaar geleden in de halve finales tegen elkaar op. De Amsterdammers kenden een geweldig Europees seizoen met overwinningen op Real Madrid en Juventus en leken op weg naar de finale in Madrid, maar zo ver kwam het uiteindelijk nét niet.

De ploeg van Erik ten Hag nam dankzij een treffer van Donny van de Beek een 0-1 overwinning mee uit het heenduel en kwam thuis op een 2-0 voorsprong. De eerste Champions League-finale sinds 1995 was binnen handbereik voor de Amsterdammers. Echter gooide Lucas Moura met een hattrick, die hij completeerde in blessuretijd, roet in het eten: 2-3. De Spurs plaatsten zich via een ongelooflijke comeback voor de finale, die uiteindelijk met 2-0 verloren ging tegen Liverpool.

Deportivo La Coruña - AC Milan (2004)

Een wellicht iets minder bekende comeback, of zoals hij in het Spaans 'remontada' wordt genoemd, is wellicht die van Deportivo La Coruña in 2004. Milan, dat destijds meet supersterren als Kaká, Seedorf, Gattuso en Maldini aantrad, won de heenwedstrijd van de kwartfinales met maar liefst 4-1 van de Spaanse verrassing, maar in het Estadio Riazor veranderde alles. Deportivo stond bij rust al met 3-0 voor en was op basis van het uitdoelpunt daardoor al virtueel zeker van de halve finales, maar schoot er ook nog een vierde bij in. In de halve finales moest de ploeg echter haar meerdere erkennen in FC Porto.

AS Roma - FC Barcelona (2018)

Een andere remontada die wellicht nog vers in het geheugen ligt, is die van AS Roma in 2018. FC Barcelona versloeg de Romeinen in Camp Nou met maar liefst 4-1, waardoor de return in het Stadio Olimpico een formaliteitje leek. Barcelona was op dat moment immers een van de, en zo niet dé, beste ploeg van Europa. De ploeg van Ernesto Valverde werd echter getrakteerd op een waar Italiaans offensief, die maar liefst drie doelpunten opleverde. Dankzij het uitdoelpunt, dat overigens nu niet meer telt, bekerde niet Barcelona, maar AS Roma verder naar de halve finales waarin uiteindelijk Liverpool te sterk was.

FC Barcelona - Paris Saint-Germain (2017)

Het woord 'remontada' hebben we vooral te danken aan de weerzinwekkende comeback van Barcelona twee jaar eerder, in 2017 tegen Paris Saint-Germain. De Parijzenaren vernederden de ploeg van Messi, Neymar en Suárez in Parc des Princes met maar liefst 4-0, waardoor de weg naar de kwartfinales leek schoongeveegd. Maar, zo wist men ook, in Camp Nou kan het spoken.

En zo geschiedde. Barcelona kwam al na drie minuten op voorsprong en leidde vlak na rust met 3-0, maar de treffer van Edinson Cavani voor PSG leek de grote droom van de Catalanen in duigen te doen vallen. Echter gebeurde er in de absolute slotfase iets wat niemand voor mogelijk hield; Neymar schoot raak vanuit een vrije trap en benutte een strafschop, waarna Sergi Roberto in de laatste seconde van de wedstrijd met een sliding de 6-1 tegen de touwen wist te werken. Precies genoeg om verder te bekeren en één van de grootste en meest bekende comebacks uit de geschiedenis van de Champions League neer te zetten.

Liverpool - FC Barcelona (2019)

Wederom is Barcelona betrokken bij een remontada, al kreeg de ploeg hem deze keer weer tegen. In 2019 om precies te zijn, in hetzelfde stadium als Ajax dat beleefde tegen The Spurs. Barcelona had dankzij een weergaloze vrije bal van Lionel Messi een 3-0 voorsprong meegenomen naar het Anfield van Liverpool en leek die in eerste instantie ook vrij geruisloos te gaan verdedigen, totdat Georginio Wijnaldum inviel bij The Reds, die op dat moment met 1-0 voor stonden. De Nederlander wist binnen twee minuten tweemaal het net te vinden, waardoor de achterstand ineens van het scorebord was verdwenen. Tien minuten voor tijd maakte Divock Origi middels een snel genomen en inmiddels legendarische corner van Trent Alexander-Arnold de vierde voor Liverpool, die op een sensationele avond de finale van de Champions League bereikten en die uiteindelijk met 2-0 wisten te winnen van Tottenham.

AC Milan - Liverpool (2005)

Eentje die uiteraard niet mag ontbreken in deze lijst is de legendarische comeback van wederom Liverpool in de finale van de Champions League uit 2005. De ploeg van Rafael Benítez nam het op tegen het sterrenensemble van Carlo Ancelotti en keek bij rust tegen een 3-0 achterstand aan. Liverpool werd van het veld geveegd, maar rechtte op ongelooflijke wijze de rug. De Engelsen hadden vanaf de 54ste minuut aan zes minuten genoeg om de achterstand ongedaan te maken en zich helemaal terug te vechten in de wedstrijd: 3-3. In het restant van de reguliere speeltijd en de verlenging werd uiteindelijk niet meer gescoord, waardoor penalty’s de uitkomst moesten bieden. Liverpool nam die het beste en won in Istanbul zodoende zijn vijfde Champions League-beker in de geschiedenis.