Exclusive

Feyenoord in Europa: zo verliep het Europese successeizoen in 2001/2002

Feyenoord in Europa: zo verliep het Europese successeizoen in 2001/2002

18-04-2023 19:40 Laatste update: 19:47

Feyenoord is bezig aan een prachtig seizoen. De Rotterdammers kunnen het landskampioenschap al ruiken en hebben ook de halve finale van de Europa League voor het grijpen. 21 jaar geleden beleefde Feyenoord ook een prachtig seizoen in Europa en won het als laatste Nederlandse club een Europese prijs. VoetbalNieuws maakt een tijdlijn van dit succesvolle Europese seizoen, waarin Feyenoord beslag legde op de UEFA Cup.

Groepsfase Champions League

Het succesvolle Europese seizoen begon op achttien september 2001. Het Feyenoord van hoofdtrainer Bert van Marwijk was in de Champions League ingedeeld in een groep met Bayern München, Sparta Praag en Spartak Moskou. Laatstgenoemde was de eerste tegenstander van de Rotterdammers, die in Rusland met 2-2 gelijkspeelden. De tweede poulewedstrijd werd kansloos verloren van Sparta Praag (4-0), waarna er een punt werd gepakt in de derde wedstrijd tegen Bayern (2-2). Na een nieuwe nederlaag tegen Sparta Praag (0-2) werd de vijfde groepswedstrijd tegen Bayern ook verloren (3-1). Het laatste duel in de poule was een hele belangrijke. Samen met Spartak Moskou werd in een onderling duel uitgemaakt wie er doorging naar de UEFA Cup en welke ploeg was uitgevoetbald in Europa. Door treffers van Jon Dahl Tomasson en Johan Elmander werd de belangrijke wedstrijd met 2-1 gewonnen.

Derde ronde UEFA Cup

Door de winstpartij tegen Spartak Moskou mochten de Rotterdammers verder in de UEFA Cup, waarin een tweeluik met SC Freiburg moest bepalen wie er door mocht stromen naar de laatste zestien. Feyenoord won in eigen huis met 1-0 en speelde in Duitsland met 2-2 gelijk. De achtste finale van het toernooi was dus bereikt.

Achtste finale

In de achtste finale werd Glasgow Rangers geloot en dus wachtte een interessante clash. De Stadionclub speelde in Schotland met 1-1 gelijk en kon het in de eigen Kuip afmaken. En dat gebeurde ook. Mede door twee treffers van aanvaller Pierre van Hooijdonk versloeg Feyenoord in eigen huis Glasgow met 3-2. De prestatie was extra knap, omdat de Rotterdammers al vroeg in de tweede helft met een man minder kwamen te staan, nadat Patrick Paauwe met rood het veld moest verlaten.

Kwartfinale

Feyenoord denderde dus door in het toernooi en trof in de kwartfinale een andere Nederlandse ploeg: PSV. De heenwedstrijd in Eindhoven eindigde in 1-1 en wederom was het Van Hooijdonk die de Feyenoord-goal op zijn naam kreeg. De spits zou in de returnwedstrijd ook tot scoren komen. Het tweede duel eindigde ook in 1-1 door een extreem laat doelpunt van Pi-Air, die zo een verlenging afdwong. In de verlenging werd niet meer gescoord, waarna strafschoppen voor de beslissing zorgden. Feyenoord won de reeks met 5-4. Van Hooijdonk, Kees van Wonderen, Paul Bosvelt, Paauwe en Shinji Ono schoten alle vijf raak.

Halve finale

En toen stond Feyenoord ineens in de halve finale van de UEFA Cup. Het sterke Internazionale was de tegenstander, maar ook deze werd aan de kant gezet. In San Siro won Feyenoord door een eigen doelpunt van Iván Córdoba met 0-1. In eigen huis werd er met 2-2 gelijkgespeeld door treffers van Tomasson en Van Hooijdonk. Over twee wedstrijden was het dus 3-2 in Rotterdams voordeel en dus kon Feyenoord zich opmaken voor de UEFA Cup-finale, die in eigen huis zou worden gespeeld

Finale

8 mei 2002: Feyenoord - Borussia Dortmund. De dag die velen Feyenoord-fans zich nog zullen herinneren. In de eigen Kuip werd er beslag gelegd op de UEFA Cup, na een 3-2 overwinning op Die Borussen. Van Hooijdonk was met twee doelpunten weer de grote man bij Feyenoord. De destijds 33-jarige spits kroonde zich dat jaar dan ook tot topscorer van de UEFA Cup met acht doelpunten. Met het winnen van het toernooi is Feyenoord nog altijd de laatste Nederlandse club die een Europese prijs in de wacht wist te slepen.