Exclusive

Zo ziet het elftal van AS Roma eruit sinds de Europese finale tegen Feyenoord

Zo ziet het elftal van AS Roma eruit sinds de Europese finale tegen Feyenoord

20-04-2023 08:00 Laatste update: 08:00

Donderdagavond speelt Feyenoord voor de verandering weer eens tegen AS Roma, een herhaling van de Conference League-finale van afgelopen seizoen en bovendien de return van de kwartfinale van de Europa League van vorige week, nadat er in Rotterdam met 1-0 gewonnen werd. De ploeg van Arne Slot heeft sinds die finale in Tirana qua spelers een ware metamorfose ondergaan. Hoe zit het eigenlijk met die van José Mourinho? VoetbalNieuws zet de overeenkomsten en verschillen voor je op een rij.

Een blik op de selectie van Roma verraadt dat er eigenlijk helemaal niet zo veel mutaties hebben plaatsgevonden. Volgens Italiaanse en Nederlandse media staan minimaal acht van de spelers die afgelopen jaar in de Conference League-finale aan spelen toekwamen aan de aftrap in De Kuip. VN gaat de linies stuk voor stuk met je af.

Doelman

Op goal krijgen we met Rui Patricio de eerste bekende naam. De Portugese doelman was afgelopen seizoen een plaag voor Feyenoord in Tirana: de vijf schoten die de Rotterdammers op het Romeinse doel losten gingen er allemaal niet in, mede door zijn reddingen. Patricio is in navolging van vorig jaar ook dit jaar de onbetwiste nummer één onder de lat.

Verdediging: drie centrale verdedigers, twee wingbacks

Ook in de verdediging zien we vijf namen terug die we afgelopen seizoen ook in de Conference League-finale op het formulier zagen staan. Het centrale trio Gianluca Mancini, Chris Smalling en Roger Ibañez maakten het Cyriel Dessers en Guus Til onmogelijk om aan de bal te komen in Tirana. Ook donderdagavond wordt hetzelfde trio in de basisopstelling van Mourinho verwacht. 

Qua wingbacks gaat de Portugese oefenmeester naar verluidt ook niet al te veel wijzigen, maar zal Leonardo Spinazzola naar verwachting aan de aftrap verschijnen in plaats van Rick Karsdorp. De linksback, die een jaar geleden na een lange blessure weer voor het eerst bij de selectie zat tegen Feyenoord, is een vaste kracht voor Roma. Nicola Zalewski is de tegenhanger van Spinazzola. De Poolse back stond afgelopen seizoen nog aan de linkerkant, maar neemt naar verwachting de plaats in van Karsdorp.

Middenveld: twee controleurs en twee aanvallende middenvelders

Bryan Cristante en Nemanja Matic worden als twee defensieve middenvelders aan de aftrap verwacht. Eerstgenoemde speelde afgelopen seizoen al mee tegen Feyenoord, maar Matic is sinds de zomer bij Roma aangesloten. De Serviër moet de nodige zekerheid inbouwen en verschilt wezenlijk met Henrikh Mkhitaryan, die de vorige keer wel speelde. De Armeniër maakt geen onderdeel meer uit van de selectie van Mourinho. Hij speelt nu bij Internazionale.

De aanvallende middenvelderposities zouden wel eens heel anders ingevuld kunnen gaan worden dan een jaar geleden. Sterspeler Paolo Dybala staat mogelijk in de basis en de overige plek zal gaan tussen Georginio Wijnaldum en Lorenzo Pelligrini. De Nederlander zal erop gebrand zijn om zich te laten zien tegen zijn oude ploeg, maar de sierlijkheid van Pelligrini behoort ook tot de mogelijkheden. De Italiaan was afgelopen seizoen de spil in het elftal. Feyenoord heeft één zorg minder: matchwinner Nicolo Zaniolo behoort niet meer tot de selectie van Roma. De creatieveling speelt momenteel bij Galatasaray.

Aanval: één diepe spits

Naar verwachting zal Mourinho gaan starten met Tammy Abraham. De spits ontpopte zich afgelopen seizoen tot topscorer van de Conference League, maar beleeft tot nu toe een minder seizoen. De Engelsman heeft dan ook de nodige concurrentie gekregen. Ola Solbakken kwam over van Bodø/Glimt, maar de Noor is geblesseerd. Ook Andrea Belotti kwam over naar de Italiaanse hoofdstad. De Italiaans international wordt echter op de bank verwacht.