Reactie

Geen begrip bij Van Bronckhorst voor uitspraken Kuyt: 'Vind het gewoon jammer'

Geen begrip bij Van Bronckhorst voor uitspraken Kuyt: 'Vind het gewoon jammer'

09-04-2023 11:38 Laatste update: 11:39

Giovanni van Bronckhorst heeft geen begrip voor uitspraken die Dirk Kuyt in zijn boek Het Geloof in Succes deed. De voormalig aanvoerder van Feyenoord gaat onder meer in op het kampioensjaar 2017 en stelt daarbij dat hij zich soms in een speeltuin waande.

In het boek komen meerdere verhalen uit de kleedkamer naar voren, en dus ook sommige situaties met Van Bronckhorst, die destijds trainer was. Feyenoord liet bij het uitbrengen van de biografie al weten dat het vooral Kuyts belevenis is en er dus niet per se feitelijke waarheden worden beschreven. Van Bronckhorst gaat er in gesprek met De Telegraaf op in. "Ik heb het eigenlijk nooit begrepen. Het was zijn keuze om dit zo te brengen, maar het heeft wel consequenties gehad. Ik vind het gewoon jammer."

"Natuurlijk is er in dat kampioensjaar meer gebeurd, maar die zaken hebben nooit de media gehaald. Zo hoort het ook. Je beleeft dingen met elkaar en je hebt succes met elkaar. Er staan dingen in zijn boek die echt niet zo zijn gebeurd."

Zo belandde de voormalig Oranje-international bijvoorbeeld in de eerste kampioenswedstrijd tegen Excelsior (3-0 verlies) op de bank. Kuyt wilde in de rust een peptalk houden en werd daarin gesteund door Karim El Ahmadi en Tonny Vilhena, maar Van Bronckhorst wilde zelf het woord voeren. Het voorval wordt beschreven in een passage. 'Ik accepteerde het, maar voor mijn gevoel kwam het niet aan en de spelers hadden ook zoiets van: Dirk zou dit toch doen?'

"Het was niet makkelijk voor Dirk op dat moment. Maar het waren wel keuzes die moesten worden gemaakt", zo besluit Van Bronckhorst. Feyenoord versloeg in het laatste competitieduel Heracles Almelo in eigen huis met 3-1 dankzij een hattrick van Kuyt, waardoor de eerste landstitel in achttienjaar tijd werd gegrepen. Ook dit jaar is Feyenoord hard op weg naar het kampioenschap.