Nieuws

Australiërs spreken zich in een collectieve video uit over omstandigheden in Qatar

Australiërs spreken zich in een collectieve video uit over omstandigheden in Qatar

27-10-2022 09:52
2

Een mooi gebaar van het nationale voetbalteam van Australië en voetbalbond Football Australia donderdagochtend. Het land spreekt zich in een video collectief uit tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar. Het is het eerste land dat zich zo kritisch uitlaat over de taferelen in de oliestaat.

"De beslissing om het WK in Qatar te organiseren heeft ertoe geleid dat ontelbare van onze collega's hebben moeten lijden", aldus de spelers. "Deze migranten zijn niet alleen maar nummers. Het leed dat arbeidsmigranten is aangedaan kan niet worden genegeerd", doelend op de 6500 arbeidsmigranten die zijn omgekomen bij de bouw van de WK-stadions. Football Australia spreekt van "aanzienlijke vooruitgang" en wetshervormingen die zijn doorgevoerd om de rechten van arbeidsmigranten te verbeteren, maar constateert ook dat dit nog bij lange na niet voldoende is.

Naast dat The Socceroos opkomen voor de arbeidsmigranten, wordt er ook aandacht gegeven aan de lhbti-gemeenschap. Homoseksualiteit is nog altijd een doodzonde in Qatar en volgens Human Rights Watch (HRW) worden mensen uit de lhbti-community nog altijd mishandeld. "In Qatar mogen mensen niet houden van de mensen van wie ze willen houden. Het is niet eenvoudig om deze problemen aan te pakken. Ook wij hebben niet alle antwoorden", erkennen de Australiërs, die pleiten voor omstandigheden "waar het voetbal écht trots op kan zijn.”