Nieuws

De WK-voorselectie van Oranje bekend: deze elf namen kunnen Qatar vergeten

De WK-voorselectie van Oranje bekend: deze elf namen kunnen Qatar vergeten

21-10-2022 18:00

De voorselectie van het Nederlands elftal voor het WK in Qatar is vrijdagmiddag bekendgemaakt door bondscoach Louis van Gaal. Dat betekent ook dat er voor een aantal spelers definitief een streep kan door deelname aan het mondiale eindtoernooi. VoetbalNieuws zet elf definitieve afvallers op een rijtje.

Tim Krul
Het was al een tijdje bekend dat de doelman er niet bij zou zijn in Qatar. Krul bedankte voor deelname aan de inmiddels welbekende ‘penalty-test’ van Van Gaal, waardoor de bondscoach definitief een streep zette door de naam van de sluitpost. De keeper was op het laatste WK nog de grote held van Oranje in de kwartfinale tijdens de strafschoppenserie tegen Costa Rica, maar dat zal dus geen vervolg krijgen voor de Norwich City-keeper.

Kjell Scherpen
Een keeper die wel kwam opdagen voor de ‘penalty-test’, is Scherpen. De keeper werd eerder al eens bij Oranje gehaald door een blessure en mocht door de oproep voor de test blijven hopen op WK-deelname. Ondanks dat Van Gaal waarschijnlijk vier doelmannen mee gaat nemen, is er voor de boomlange doelman geen plek in de voorselectie.

Hans Hateboer
De rechtsback is ook dit seizoen vaak genoeg in de basis te vinden bij Serie A-topper Atalanta Bergamo, maar Van Gaal geeft bij Oranje de voorkeur aan Denzell Dumfries en mogelijk Jeremy Frimpong. Hateboer was de laatste jaren vaak onderdeel van de groep, maar na een EK-deelname kan hij dus niet ook een WK-deelname achter zijn naam schrijven.

Jordan Teze
De PSV’er begon voortvarend aan het seizoen bij de Eindhovenaren, waardoor hij werd opgeroepen voor Oranje. Daar maakte de verdediger geen al te beste indruk tegen Wales, waarna Van Gaal hem tegen Polen en België niet opnam in de selectie. Ook in Qatar is de jeugdexponent van PSV er niet bij.

Jerdy Schouten
Schouten werd de afgelopen interlandperiode ook al niet opgeroepen voor Oranje, terwijl hij daarvoor wél van de partij was en een prima indruk maakte. De controleur van Bologna is tóch buiten de boot gevallen. Jordy Clasie, Ryan Gravenberch, Frenkie de Jong en Teun Koopmeiners krijgen de voorkeur.

Lutsharel Geertruida
De rechtsback van Feyenoord werd op een eerdere persconferentie door Van Gaal nog samen met Brian Brobbey, Mitchel Bakker en Sven Botman genoemd als potentiële international. Terwijl het trio wél bij de voorselectie zit, zit Geertruida er niet bij. De Feyenoorder is nét terug van een blessure, wat zijn afwezigheid mogelijk verklaart.

Owen Wijndal
De linksback van Ajax begon nog als basisspeler van Oranje aan het EK in 2021, maar verloor deze op dat toernooi. Sindsdien is Wijndal zijn plek bij Oranje verloren aan Tyrell Malacia. De back zit momenteel bij Ajax op de bank, waardoor een plek bij Oranje onwaarschijnlijk leek.

Joey Veerman
De middenvelder zat afgelopen interlandperiode bij de voorselectie van het Nederlands elftal, maar een definitieve uitverkiezing zat er niet in. Veerman beleefde een uitstekende seizoensstart bij PSV, maar lijkt wat terug te zakken. Tegen Arsenal maakte de spelverdeler geen indruk in de Europa League. De verbazing over de beslissing van Van Gaal zal mede daarom niet groot zijn.

Rick Karsdorp
Ook Karsdorp zat nog een keer bij de voorselectie tijdens de derde ambtsperiode van Van Gaal. De rechtsback is een vaste basisspeler bij AS Roma onder José Mourinho en won daar vorig seizoen de Conference League. Toch is de rechtsback nooit serieus in beeld geweest voor een rentree bij Oranje.

Donny van de Beek
In zijn Ajax-tijd was Van de Beek een vaste waarde bij Oranje, maar sinds zijn transfer naar Manchester United is de spelverdeler het helemaal kwijt. Ook onder Erik ten Hag heeft de middenvelder geen basisplaats, waardoor zijn afwezigheid bij de voorselectie niet als een verrassing komt.

Justin Kluivert
De aanvaller maakte deze zomer de overstap naar Valencia, in de hoop daar nog een plek in de WK-selectie af te dwingen. Dat is uiteindelijk niet gelukt. Voor de aanvaller geldt hetzelfde verhaal als Van de Beek: sinds zijn vertrek is de aanvaller niet meer in beeld bij Oranje.