Nieuws

Tijd voor de North West London Derby: dit zijn de grootste derby's van London

Tijd voor de North West London Derby: dit zijn de grootste derby's van London

23 april - 09:15 Laatste update: 09:15

Londen, de onbetwiste voetbalhoofdstad van Engeland, kent een breed scala aan lokale derby's dankzij de dertien professionele teams binnen haar grenzen. Op dinsdagavond staat er andermaal een mooi affiche op het programma met Arsenal tegen Chelsea. Wat zijn de grootste derby's in London? VoetbalNieuws.nl zocht het voor je uit.

In het hart van de voetbalstrijd: North London Derby

De North London Derby tussen Arsenal en Tottenham Hotspur symboliseert de ultieme rivaliteit in Noord-Londen. Sinds Arsenal zich in 1913 in Highbury vestigde, is de strijd met Tottenham een jaarlijks hoogtepunt. De wedstrijden staan bekend om hun intense sfeer, waarbij supporters van beide kanten een diepgewortelde afkeer hebben tegen spelers die de overstap wagen, zoals Sol Campbell in 2001.

Noordwest-Londen: Chelsea’s dubbele rivaliteit

Chelsea's confrontaties met Arsenal en Tottenham in Noordwest-Londen zijn eveneens beladen. Tegen Arsenal, vooral bekend vanwege de recente escalatie in vijandigheid, wordt elke ontmoeting scherp betwist. Chelsea’s duels met Tottenham, daterend uit 1909, zijn historisch gezien even intens en trekken volle stadions. Deze wedstrijden vormen een test van zowel tactiek als teamgeest.

East London derby: driezijdige strijd

Uniek in zijn soort, de East London derby betreft West Ham United, Leyton Orient en Dagenham & Redbridge. Hoewel ze zelden tegelijk op hetzelfde niveau spelen, is elke confrontatie een viering van lokale rivaliteit en voetbalcultuur. De laatste confrontatie tussen Leyton Orient en Dagenham & Redbridge in 2019 onderstreept de levendige competitieve geest.

The Dockers Derby: strijd van de arbeiders

Millwall tegen West Ham United, bekend als The Dockers Derby, is wellicht een van de meest intense confrontaties in Londen. Deze wedstrijd, diepgeworteld in de geschiedenis van de havenarbeiders die beide clubs hebben opgericht, gaat verder dan voetbal. Het is een strijd die de gemeenschap opsplitst, waarbij de passie voor hun team vaak resulteert in heftige confrontaties.

Zuid- en West-Londen: Crystal Palace en Chelsea leiden

In Zuid-Londen domineert Crystal Palace vaak in de South London derbies tegen rivalen als Charlton Athletic en Millwall. Hoewel deze clubs momenteel op verschillende niveaus spelen, blijven de derby’s beladen. In West-Londen leidt Chelsea de dans, met intense lokale derby's tegen Fulham en Queens Park Rangers. Deze wedstrijden, vaak gekruid met een rijke geschiedenis van rivaliteit, trekken veel aandacht, vooral tijdens bekertoernooien.