Nieuws

Dit is de reactie van Michael van Praag op de onthulling over zijn aandelenkwestie

Dit is de reactie van Michael van Praag op de onthulling over zijn aandelenkwestie

5 april - 18:32

Michael van Praag heeft zijn fout toegegeven bij het niet registreren van zijn Ajax-aandelen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat gebeurde nadat de NOS onthulde dat hij deze verplichting, die binnen twee weken na zijn aanstelling in de Johan Cruijff ArenA had moeten worden nagekomen, had nagelaten. Van Praag, die sinds vier maanden voorzitter is van de raad van commissarissen (rvc), spreekt tegen De Telegraaf van een 'administratieve omissie' en benadrukt dat bij het bezit van de aandelen niet heeft verzwegen.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is minder vergevingsgezind en bekritiseert Van Praag streng. De kwestie wordt extra beladen doordat Van Praag onlangs Alex Kroes, de nieuwe Ajax-directeur, berispte voor zijn handelingen met voorkennis. Kroes kocht vlak voor zijn Ajax-aanstellingen aandelen in de club, een actie waarvoor hij door de rvc geschorst werd. De ironie wil dat Van Praag nu zelf onder vuur ligt voor een vergelijkbaar administratief verzuim.

Ajax heeft bevestigd dat de melding bij de AFM, na vragen van de NOS, alsnog is gedaan. De club benadrukt dat de situatie al bekend was bij de aandeelhouders en op de website, en spreeekt van een snelle correctie na ontdekking van de omissie. Het gaat om honderd aandelen die Van Praag in 1998 kocht en sindsdien niet meer heeft verhandeld. "Het is wel aan de aandeelhouders en op de website gemeld", benadrukt Van Praag. "Dus ik heb het bezit ervan niet verzwegen."

Experts en de VEB stellen dat deze fout niet te vergelijken is met de handelingen van Kroes, maar bekritiseren de inconsistentie in het naleven van de wet- en regelgeving door Ajax en haar bestuurders. De AFM kan een boete opleggen voor deze nalatigheid, al wordt die in de praktijk vaak verlaagd.